You are here
Home > Ενόργανη & Ακροβατική Γυμναστική - Τραμπολίνο > Ας γνωρίσουμε το Τραμπολίνο

Ας γνωρίσουμε το ΤραμπολίνοΑς γνωρίσουμε τα αθλήματα της Γυμναστικής που καλλιεργεί αποκλειστικά ο Α.Ο.ΚΥΔΩΝ ΧΑΝΙΩΝ σε αγωνιστικά τμήματα αλλά και τμήματα ακαδημιών.
ΤΡΑΜΠΟΛΙΝΟ:Το Τραμπολίνο…ως άθλημα

Ο άνθρωπος, ήδη από τα πρώτα χρόνια της ιστορικής του εξέλιξης προσπάθησε να υπερνικήσει τους νόμους της βαρύτητας και να παραμείνει στον αέρα έστω και για σύντομο χρονικό διάστημα. Η προσπάθεια αυτή σε συνδυασμό με την ανάγκη του ανθρώπου να νιώθει ελεύθερος και την περιέργεια του για κάθε τι που ανεβάζει την αδρεναλίνη του στα ύψη, αποτέλεσαν την απαρχή της εμφάνισης ενός απαιτητικού και συγχρόνως εντυπωσιακού αθλήματος, του Τραμπολίνο.
Είναι ένα άθλημα που δεν κάνει διακρίσεις καθώς απευθύνεται σε όλους, παρέχοντας πρωτίστως εκγύμναση και ψυχαγωγία. Αρέσει ιδιαίτερα στα παιδιά, καθώς το βλέπουν σαν κάτι το διαφορετικό, μια άλλη αίσθηση, ένα διαφορετικό ‘παιχνίδι’ από τα άλλα. Άλλωστε ας είμαστε ειλικρινείς! Σε ποιον δεν αρέσει να στέκεται όρθιος επάνω στο κρεβάτι του και να χοροπηδά επάνω στο στρώμα!
Το Τραμπολίνο αποτελείται από ένα δίχτυ κατασκευασμένο από ειδικό ελαστικό, που σταθεροποιείται σε ένα σιδερένιο πλαίσιο με ελατήρια. Οι διαστάσεις του είναι 5,05μ. x 2,91μ. και απέχει 1,155μ. από το έδαφος. Οι αθλητές του Τραμπολίνο εκτελούν αναπηδήσεις, ώστε να εκτιναχθούν όσο το δυνατόν υψηλότερα και να εκτελέσουν μια σειρά από ακροβατικές εναέριες ασκήσεις. Στο φάσμα των ασκήσεων που εκτελούν οι αθλητές περιλαμβάνονται απλά άλματα σε θέση δίπλωσης, συσπείρωσης ή ευθείας θέσης καθώς και πολύπλοκοι συνδυασμοί περιφορών και περιστροφών προς τα εμπρός ή προς τα πίσω. Ο αθλητής θα πρέπει στο σύνολο να εκτελέσει 10 ασκήσεις, ώστε η αξιολόγηση του να αρχίσει με την μέγιστη δυνατή βαθμολογία. Η αξιολόγηση γίνεται από κριτές ικανούς να βαθμολογήσουν την τεχνική των ασκήσεων του αθλητή καθώς και την δυσκολία τους. Από το 2011 στην αξιολόγηση των αθλητών τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο συμπεριλαμβάνεται και ένας τρίτος παράγοντας, ο χρόνος πτήσης , δηλαδή ο χρόνος στον οποίο ο αθλητής βρίσκεται στον αέρα κατά την εκτέλεση του προγράμματος του, δίνοντας στο άθλημα νέες διαστάσεις και προσφέροντας πλούσιο θέαμα. Ο τελικός βαθμός του κάθε αθλητή προκύπτει από την πρόσθεση του βαθμού τεχνικής με τον βαθμό δυσκολίας και τον χρόνο πτήσης κατά τη διάρκεια του προγράμματος.
Τα οφέλη του Τραμπολίνο
Το αγωνιστικό Τραμπολίνο σε επίπεδο πρωταθλητισμού προάγει αρχικά το ‘ευ αγωνίζεσθαι’ και προσφέρει τις συγκινήσεις του Πρωταθλητισμού στους πιο τολμηρούς. Ωστόσο, το Τραμπολίνο αποτελεί ένα εξαιρετικό μέσο άθλησης και ψυχαγωγίας, ανεξάρτητα του πρωταθλητισμού.
Αρκετοί πιστεύουν ότι το Τραμπολίνο είναι άθλημα που δεν απαιτεί ιδιαίτερη σωματική δύναμη καθώς τα ελατήρια είναι αυτά που κάνουν όλη τη δουλεία. Στην πράξη κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς πρόκειται για μια πλειομετρική δραστηριότητα που ενδυναμώνει ταυτόχρονα πολλά μέρη του σώματος και μάλιστα χωρίς τις καταπονήσεις του εδάφους. Αυτό φυσικά επιτρέπει την ομαλή και αρμονική ανάπτυξη καθώς και την άρτια κινησιακή εκπαίδευση των παιδιών καθώς και την απόκτηση φυσικής υγείας στις μεγαλύτερες ηλικίες.Παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας μπορούν να ασχοληθούν με το Τραμπολίνο στα πλαίσια της ενδυνάμωσης και της ψυχαγωγίας. Παρόλα αυτά, η ενασχόληση με τον Πρωταθλητισμό εστιάζεται κυρίως στις μικρές ηλικίες καθώς αποτελεί μια πολυετή, επίμονη και στοχευμένη εκπαίδευση. Τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν το άθλημα ακόμη και από την ηλικία των τριών ετών.
Η επιλογή των αθλητών που θα ασχοληθούν με τον πρωταθλητισμό είναι μία δύσκολη διαδικασία, διότι ο πρωταθλητισμός αναφέρεται σε γυμναστικές επιδόσεις υψηλού επιπέδου στις οποίες ο αθλητής καλείται να ανταπεξέλθει. Απαιτεί κατάλληλο σωματότυπο και καλή φυσική κατάσταση. Πρωτεύοντα ρόλο στα πλαίσια του πρωταθλητισμού παίζουν και τα ψυχικά προσόντα των αθλητών. Οι αθλητές του Τραμπολίνο πέραν του αθλήματος αποκτούν πειθαρχεία και σεβασμό αρχικά προς τον προπονητή και φυσικά προς τους συναθλητές και τους συναγωνιστές, ήδη από τις μικρές ηλικίες.
Το Τραμπολίνο είναι ένα ιδιαίτερα απαιτητικό άθλημα που απαιτεί τόλμη, αποφασιστικότητα, πείσμα και το σημαντικότερο θέληση, ώστε να καταφέρει κάποιος να εκτελεί εναέρια ακροβατικά σε ύψος 8-9 μέτρων. Βασικές προϋποθέσεις είναι ο άριστος συντονισμός του αθλητή και η ρυθμικότητα των κινήσεων του ώστε να μπορεί να αντιλαμβάνεται με ακρίβεια τη θέση του στον χώρο και το χρόνο. Βεβαίως η ικανότητα αυτή δεν αποκτάται απευθείας αλλά απαιτείται προσπάθεια και εξάσκηση πολλών ετών για να αποκτηθεί, αφού αποτελεί το βασικότερο γνώρισμα ενός καλού αθλητή Τραμπολίνο. Η εκτέλεση των ασκήσεων απαιτεί μεγάλη συγκέντρωση, ώστε ο αθλητής να αντιλαμβάνεται με ακρίβεια την κάθε κίνηση του.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η προπόνηση ενός αθλητή Τραμπολίνο είναι περισσότερο εγκεφαλική, χωρίς μεγάλη διάρκεια ώστε να τον καταβάλλει σωματικά. Έτσι, οι αθλητές προστατεύονται κατά κάποιο τρόπο από τη χρήση απαγορευμένων ουσιών καθώς λόγω της φύσης του αθλήματος δεν τους παρέχουν ουσιαστικά καμία απολύτως βοήθεια.

Top