You are here
Home > Τελευταία Νέα > «O αγώνας αποτελεί για όλους ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μας»

«O αγώνας αποτελεί για όλους ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μας»Συνέντευξη του Προέδρου του ΑΟ Κύδων Χανίων, κου Σάκη Κουβάτσου στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ενόψει των 70ων Βενιζελείων Στίβου.

Αναλυτικά:

Όλα θα θυμίζουν μια μεγάλη αθλητική γιορτή το απόγευμα του Σαββάτου (2/6) στο ΕΑΚ Χανίων, ημέρα διεξαγωγής των «70ών Βενιζελείων» στίβου, της ιστορικής διοργάνωσης στη μνήμη του εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου, που διοργανώνει ο ΑΟ Κύδων.

Το σωματείο καλλιεργεί επτά αθλήματα και στις τάξεις του διαθέτει συνολικά 1.500 νέους και νέες. Πρόεδρος του ΑΟ Κύδων είναι ο Σάκης Κουβάτσος, με τεράστια πολυετή εμπειρία στα αθλητικά πράγματα των Χανίων και όχι μόνο, που μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ της επιστήμης που υπηρετεί (είναι οδοντίατρος) και του αθλητισμού.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ κρίνει ότι είναι ο πιο αρμόδιος άνθρωπος να μας μιλήσει για το σύλλογο, το διεθνές μίτινγκ, το ΕΑΚ Χανίων και άλλα ενδιαφέροντα θέματα. Μεταξύ άλλων τονίζει ότι, παρά την οικονομική κρίση, η πληρότητα των αθλητικών τμημάτων του συλλόγου παρέμεινε στα επίπεδα του 2009, ενώ η δύναμη του συλλόγου είναι ο κόσμος του.

Επισημαίνει επίσης ότι το μίτινγκ είναι αφιερωμένο στον Εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο, αλλά και στην Φιλία και την Ειρήνη των Λαών και στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί σκυταλοδρομία κατά τη διάρκεια των αγώνων με τη συμμετοχή 800 δρομέων, για να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα συνύπαρξης σε όλο τον κόσμο.

Τέλος, εκφράζει την άποψη ότι η ενασχόληση των νέων με τον αθλητισμό πρέπει να συμβαδίζει με την ανάπτυξη της μόρφωσης και των ηθικών αξιών τους. «Τότε μόνο θα έχουν πετύχει πραγματικά. Και τότε όλοι θα είμαστε περήφανοι για αυτούς».

Η συνέντευξη:

-Κύριε Κουβάτσο, 70 χρόνια «Βενιζέλεια», αλλά και 69 χρόνια από την ίδρυση του Κύδωνα. Ποια τα αισθήματά σας;

«Τα «Βενιζέλεια» στίβου για κάθε μέλος του Κύδωνα, παράγοντα, προπονητή ή αθλητή είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής του. Το αίσθημα που προκαλούν σε όλους μας είναι το αίσθημα της ευθύνης, για ένα θεσμό του κλασικού αθλητισμού που έχει δεθεί με τα Χανιά και την Κρήτη. Έχει δεθεί με τις αξίες του αθλητισμού, ενώ παράλληλα είναι αφιερωμένο στον Εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο, αλλά και στην Φιλία και την Ειρήνη των Λαών».

-Πόσα αθλήματα καλλιεργεί ο Κύδωνας και πόσους αθλητές έχει στο δυναμικό του συνολικά;

«Σήμερα καλλιεργούμε επτά αθλήματα: στίβο, μπάσκετ, βόλεϊ, άρση βαρών, ποδηλασία, ενόργανη και ακροβατική γυμναστική και σκάκι. Στο δυναμικό του συλλόγου στα 40 περίπου αγωνιστικά τμήματα και τις ακαδημίες εκμάθησης δραστηριοποιούνται περίπου 1.500 νέοι και νέες».

-Σε ποια αθλήματα διακρίνονται ιδιαίτερα οι αθλητές του συλλόγου και ποιες ομάδες μετέχουν σε εθνικές κατηγορίες;

«Οι διακρίσεις έχουν έρθει κατά καιρούς σε όλα τα αθλήματά μας. Ο στίβος έχει αναδείξει μεγάλους αθλητές που έχουν στελεχώσει τις εθνικές μας ομάδες. Το μπάσκετ έχει αναδείξει αθλητές που έχουν αγωνιστεί σε ομάδες της Basket League. To βόλεϊ έχει αγωνισθεί στην Α2, η άρση βαρών υπήρξε εποχή που στελέχωνε όλη την εθνική ομάδα, η ποδηλασία έχει αναδειχθεί 10 φορές πρωταθλήτρια Ελλάδος, η ενόργανη και ακροβατική γυμναστική έχει κερδίσει πολλά μετάλλια και διακρίσεις και το σκάκι έχει κερδίσει 6 πρωταθλήματα Ελλάδος, 5 κύπελλα και οι αθλητές μας έχουν στελεχώσει κατά καιρούς τις εθνικές μας ομάδες. Σήμερα στα ομαδικά αθλήματα, μπάσκετ και βόλεϊ αγωνίζονται στις τοπικές κατηγορίες με στόχο την άνοδο και το σκάκι αγωνίζεται στην Α΄ εθνική».

-Η οικονομική κρίση έχει αφήσει τα σημάδια της και στο σύλλογο; Υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης;

«Η οικονομική κρίση έφερε δυσκολίες μεγάλες. Τα σημάδια όμως δεν θα τα παρατηρήσετε στην προσφορά των προπονητών και την μαζικότητα των τμημάτων μας. Αντίθετα, οι δυσκολίες ανέδειξαν ακόμη περισσότερο την αγάπη των προπονητών προς τον σύλλογο και τους αθλητές τους, με αποτέλεσμα η μείωση των εσόδων του συλλόγου μπορεί να έφτασε το 80% σε σχέση με το 2009 αλλά η μαζικότητα των τμημάτων μας παρέμεινε στα ίδια επίπεδα εκείνης της εποχής, αποδεικνύοντας με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο ότι ο Αθλητισμός σε περιόδους κρίσης δεν είναι μια πολυτέλεια, αλλά μία ανάγκη της κοινωνίας και ιδιαίτερα των νέων. Παράλληλα, όμως, όπως πάντα, παραμένει ένα εργαλείο που διαμορφώνει θετικά την προσωπικότητα των νέων ανθρώπων και τους προετοιμάζει ώστε να είναι ικανοί να αγωνίζονται με δύναμη και αξιοπρέπεια σε κάθε φάση της ζωής τους».

-Ο κόσμος στέκεται κοντά στο σύλλογο; Υπάρχει βοήθεια από τις τοπικές αρχές, την ΓΓΑ, τον ΣΕΓΑΣ και τις άλλες αθλητικές ομοσπονδίες;

«Η δύναμη του συλλόγου είναι ο κόσμος του. Δεν υπάρχει χανιώτικη οικογένεια που να μην έχει ένα μέλος της τουλάχιστον, το οποίο έχει αγωνιστεί σε ένα από τα αθλητικά μας τμήματα. Η βοήθεια των τοπικών αρχών κατά καιρούς εξαρτάται από την φιλοσοφία των ιθυνόντων όσον αφορά το πώς βλέπουν τον αθλητισμό και την υποχρέωση τους να βοηθούν όσο θα έπρεπε, αναγνωρίζοντας τα αναμφισβήτητα οφέλη του αθλητισμού, τόσο σε κοινωνικό όσο και οικονομικό επίπεδο για την τοπική κοινωνία. Η ΓΓΑ, παρά την κρίση, τα τελευταία χρόνια δεν έχει προχωρήσει σε μειώσεις, αλλά αντίθετα έχει καταφέρει μικρές αυξήσεις στις δαπάνες για τον αθλητισμό. Δεν φτάνει, όμως, διότι αυτά που χάθηκαν τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολύ περισσότερα. Ο ΣΕΓΑΣ προσπαθεί να βοηθήσει παρά τις τρομερά μεγάλες μειώσεις που έχει υποστεί στην επιχορήγησή του. Το ίδιο συμβαίνει και με τις άλλες ομοσπονδίες. Η βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν στα σωματεία είναι από μικρή μέχρι ανύπαρκτη. Πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε ότι και οι διοικήσεις των ομοσπονδιών λειτουργούν σε ένα πολύ δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Αυτό που τουλάχιστον πρέπει να κάνουν είναι να διαχειρίζονται τα χρήματα που διαθέτουν με τίμιο και υπεύθυνο τρόπο. Η γνώμη μου είναι ότι ο ΣΕΓΑΣ είναι μία τέτοια Ομοσπονδία εδώ και αρκετά χρόνια».

-Ταλέντα συνεχίζουν να βγαίνουν στα Χανιά;

«Συνεχίζουν και δεν θα πάψουν ποτέ να βγαίνουν σε όλα τα αθλήματα που καλλιεργούνται στην πόλη μας. Να μην ξεχνάμε όμως ότι ένα ταλέντο, για να καρποφορήσει, χρειάζεται πολλή προσωπική δουλειά και κατάλληλη καθοδήγηση με άξιους προπονητές που θα συμβάλλουν στην διαμόρφωση του αθλητικού τους επιπέδου και της προσωπικότητάς τους έτσι ώστε η ανάδειξή τους σε κορυφαίους αθλητές να συμβαδίζει και με την διαμόρφωση του χαρακτήρα τους».

-Χρειάζονται μεγάλες θυσίες για να διεξαχθεί το μίτινγκ με την οικονομική στενότητα των τελευταίων χρόνων;

«Δεν θα έλεγα ότι χρειάζονται θυσίες. Αυτό που απαιτείται είναι πολύ περισσότερο τρέξιμο, προγραμματισμός και ρεαλιστικές λύσεις που θα διατηρήσουν την διοργάνωση σε υψηλό επίπεδο. Γιατί, όπως ξέρουμε, το επίπεδο μιας διοργάνωσης δεν εξαρτάται μόνο από τις αγωνιστικές επιδόσεις, αλλά και από πολλά άλλα στοιχεία. Όταν τα χρήματα που μπορούμε να εξασφαλίσουμε είναι λιγότερα από άλλες εποχές, τότε οφείλουμε να δούμε ποια στοιχεία πρέπει να αναδείξουμε για να υλοποιήσουμε μία επιτυχημένη διοργάνωση».

-Για πρώτη φορά στο μίτινγκ θα πραγματοποιηθεί και η κίνηση Ειρήνης, με την σκυταλοδρομία στο στάδιο από δεκάδες φορείς της πόλης και του Νομού Χανίων. Είναι η δική σας συμβολή στην πολύπαθη Ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή;

«Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή γίνεται στη γειτονιά μας. Μικρά παιδιά και ανυπεράσπιστοι άνθρωποι υποφέρουν απίστευτα σε ένα πόλεμο, που σχεδιάστηκε από κύκλους που ύψιστο αγαθό θεωρούν τα συμφέροντα τους. Η πατρίδα μας δοκιμάζεται από τον πόλεμο αυτό χρόνια τώρα, από εκατοντάδες χιλιάδες δυστυχισμένους ανθρώπους που έφτασαν με κάθε τρόπο στη χώρα μας, προσπαθώντας να βρουν μία γη ασφαλή για αυτούς και τα παιδιά τους. Η λύση για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που υποφέρουν δεν είναι να φύγουν μακριά από τη χώρα τους. Η λύση είναι να σταματήσει ο πόλεμος και να αποκατασταθεί η Ειρήνη στη περιοχή. Αυτό είναι και το σύνθημα της σκυταλοδρομίας Ειρήνης που διοργανώνουμε στα 70α Βενιζέλεια και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε κάθε χρόνο στο εξής, στέλνοντας το μήνυμα αυτό σε όλο τον κόσμο. Φιλοδοξία μας είναι στη σκυταλοδρομία αυτή να συμμετάσχουν 800 δρομείς και να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα σε όλο τον κόσμο».

-Το στάδιο στο κέντρο της πόλης με την εύκολη πρόσβαση αποτελεί το μεγάλο πλεονέκτημα του χανιώτικου αθλητισμού. Ποια προβλήματα αντιμετωπίζει;

«Το εθνικό στάδιο είναι, πράγματι, λόγω της θέσης του ένα πλεονέκτημα για την πόλη και τους νέους. Αυτό αποδεικνύεται από τα 1.000 περίπου άτομα που αθλούνται καθημερινά στο στάδιο, στο χώρο του στίβου και στο κλειστό γυμναστήριο. Τα προβλήματα που είχαν συσσωρευτεί με την πάροδο των ετών ήταν τεράστια. Τα τελευταία χρόνια έχουμε πετύχει πολλά θετικά βήματα, βελτιώνοντας τις συνθήκες. Υπάρχουν όμως ακόμη πολλά να γίνουν και ελπίζουμε με την στήριξη της ΓΓΑ να το πετύχουμε. Τα προβλήματα που ακόμη πρέπει να λυθούν έχουν να κάνουν με την υλοποίηση των προγραμματισμένων έργων που ξεκίνησαν και περιλαμβάνουν την συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό του γυμναστηρίου και της αίθουσας της Άρσης Βαρών, την κατασκευή των αποδυτηρίων και των τουαλετών για αθλούμενους και θεατές, την αναστήλωση της εξωτερικής περίφραξης και στη συνέχεια την κατασκευή του προθερμαντηρίου στην ανατολική πλευρά του σταδίου. Στη συνέχεια ελπίζουμε να ωριμάσουν οι συνθήκες για την κατασκευή ενός κλειστού γυμναστηρίου για τον στίβο και άλλα αθλήματα».

-Το μήνυμα σε νέους αθλητές, αλλά και φίλους του αθλητισμού από έναν άνθρωπο που υπηρετεί τον αθλητισμό επί σειρά ετών;

«Ο αθλητισμός από την αρχαιότητα ήταν άρρηκτα συνδεδεμένος με το πνεύμα. Η ανάπτυξη των ικανοτήτων ενός νέου ή μιας νέας σε οποιοδήποτε άθλημα πρέπει να συμβαδίζει με την ανάπτυξη της μόρφωσης και των ηθικών τους αξιών. Τότε μόνο θα έχουν πετύχει πραγματικά. Και τότε όλοι θα είμαστε περήφανοι για αυτούς».

Top