You are here
Home > Σκάκι > Α΄Εθνική – Πρωταθλητής 2000 ο Α.Ο.Κύδων!

Α΄Εθνική – Πρωταθλητής 2000 ο Α.Ο.Κύδων!Πρωταθλητής Ελλάδος ο Α.Ο.ΚΥΔΩΝ !

Χρυσά μετάλλια στην πρώτη σκακιέρα από τον Βασίλ Σπάσοβ και στην όγδοη  από την Χριστίνα Αδοντάκη.

Το 2000 είναι φαίνεται η χρονιά του Α.Ο.ΚΥΔΩΝ στο σκάκι. Η κατάκτηση του πρωταθλήματος Ελλάδος από την χανιώτικη ομάδα έφερε τον τίτλο για πρώτη φορά στην πόλη μας και γέμισε χαρά όλους τους φίλους του σκακιού στην πόλη μας.

Οι αγώνες διεξήχθησαν στα Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας από 6 έως 13 Ιουλίου και διοργανωτής ήταν η ΕΣΟ με τον Δήμο Πειραιά.

Το φετινό πρωτάθλημα είχε συναρπαστική εξέλιξη. Στην αφετηρία του πρωταθλήματος υπήρχε το φαβορί (ΔΕΗ Μ/Θ) και τέσσερις ακόμη ομάδες που μπορούσαν να διεκδικήσουν τον τίτλο (Α.Ο.ΚΥΔΩΝ, Καβάλα, Κορυδαλλός και ΕΣΘ).

Ο Α.Ο.ΚΥΔΩΝ αγωνίστηκε στην πρώτη φάση του πρωταθλήματος στον 2ο όμιλο που όπως αποδείχθηκε ήταν και ο πιο δύσκολος. Η πολύ καλή εμφάνιση του Παράδεισου Αμαρουσίου προκάλεσε το πρώτο θύμα από την ομάδα των διεκδικητών. Η Καβάλα, περσινή πρωταθλήτρια δεν προκρίθηκε στον όμιλο 1-6 όπου θα διεκδικούσε το πρωτάθλημα  και υποχρεώθηκε να αγωνιστεί στον όμιλο 7-12 για να αποφύγει τον υποβιβασμό. Ο Κύδωνας με τρεις νίκες και δύο ισοπαλίες πήρε την πρώτη θέση στον δεύτερο όμιλο και ξεκίνησε τη δεύτερη φάση του πρωταθλήματος ευρισκόμενος δύο βαθμούς πίσω από την ΔΕΗ που είχε τελειώσει την πρώτη φάση στον όμιλό της με νίκες μόνο. Η δεύτερη φάση του πρωταθλήματος  είχε συναρπαστική εξέλιξη. Στον πρώτο αγώνα η ΔΕΗ έχασε από τον Κορυδαλλό και ο Α.Ο.ΚΥΔΩΝ κερδίζοντας την Ηλιούπολη 6-2 έπιασε τη ΔΕΗ στην πρώτη θέση.

Την επόμενη μέρα όμως έχασε από την ΕΣΘ και βρέθηκε πάλι δύο βαθμούς πίσω.  Η χανιώτικη ομάδα ήταν πλέον υποχρεωμένη να κερδίσει το τελευταίο παιχνίδι εναντίον της ΔΕΗ Μ/Θ  για να τη φτάσει στην κορυφή και να πάρει τον τίτλο, πράγμα που έγινε μετά από ένα συναρπαστικό αγώνα που έληξε 4,5-3,5.

Όλοι οι σκακιστές του Α.Ο.ΚΥΔΩΝ έκαναν το καλύτερο δυνατό. Καθοριστικές ήταν όλες οι παρτίδες που παίχτηκαν. Ιδιαίτερα όμως πρέπει να τονισθεί η απόδοση του Βούλγαρου σκακιστή του Κύδωνα Βασίλ Σπάσοβ που πήρε χρυσό μετάλλιο για την απόδοσή του στην πρώτη σκακιέρα όπως και η 14χρονη σκακίστρια Χριστίνα Αδοντάκη που έκανε στην όγδοη σκακιέρα 6,5β. σε 8 αγώνες εναντίον αγοριών της ηλικίας της.

Εκτός βέβαια της χαράς του πρωταθλήματος, ιδιαίτερα σημαντικό για τους νεαρούς σκακιστές του Κύδωνα,  Παπαμάρκου Δήμητρα, Αδοντάκη Ήβη, Κουβάτσο Φίλιππο και Διαπέτη Αλέξανδρο είναι το πριμ που κατέκτησαν για την είσοδό τους στα ΑΕΙ.  Την ομάδα του Κύδωνα αποτελούσαν οι σκακιστές Σπάσοβ Βασίλ, Νικολαίδης Γιάννης, Γρίβας Στράτος, Σουλείδης Γιώργος, Διαπέτης Αλέξανδρος, Κουβάτσος Φίλιππος, Κουβάτσου Μαρία, Παπαμάρκου Δήμητρα, Αδοντάκη Ήβη και Αδοντάκη Χριστίνα. Την ομάδα συνόδευαν ο προπονητής του συλλόγου διεθνής μετρ Ζαχάριεβ Ζαχάρι και ο κ. Αδοντάκης Γιάννης.

Η  τελική βαθμολογία:

Θέσεις 1-6

1) Α.Ο.ΚΥΔΩΝ 12β. 37,5π.  2) ΔΕΗ Μ/Θ  12β. 39,5π. 3) ΕΣ Θεσσαλονίκης 11β.  37π. 4) Ε.Ε.Σ. Κορυδαλλού 11β. 36,5 π. 5) Α.Ο.Π.Αμαρουσίου 8β. 33,5π. 6) Σ.Ο.Ηλιούπολης 7β. 30,5π.

Θέσεις 7-12

7) Σ.Ο.Καβάλας 10β. 36,5π. 8) Πανελλήνιος Γ.Σ. 9β. 34π. 9) Ο.Α.Χ. 8β. 32,5π. 10) Δ.Κ.Π. Άνω Λιοσίων 4β. 28,5π. 11) Παναθλητικός Συκεών 2β. 21π. 12) Π.Π.Λ.Τ.Υ. Πατρών 2β. 17π.

Οι τρεις τελευταίες ομάδες υποβιβάζονται και θα αναπληρωθούν από τις τρεις πρώτες ομάδες των μπαράζ ανόδου. Αυτές είναι οι Ο.Α.Α. Ηρακλείο, ΝΑΟ Μάτι Αττικής και ΟΣ Τριανδρίας.

Το καλύτερο αποτέλεσμα ανά σκακιέρα είχαν οι:

1η) Σπάσοβ Βασίλ (Α.Ο.ΚΥΔΩΝ), Ριτζάκοβ (Κορυδαλλός), Ιστρατέσκου (Ο.Α.Χ.) 5,5 σε 8 αγώνες  2η) Χαλκιάς Στέλιος (ΣΟ Καβάλας) 7 σε 8,  3η) Βελιμίροβιτς (ΔΕΗ Μ/Θ) 7,5 σε 8, 4η) Μπότσαρη Άννα-Μαρία (ΣΟ Καβάλας) 6,5 σε 8, 5η) Παπαδοπολυλου Τριανταφυλλιά (ΔΕΗ Μ/Θ) 6,5 σε 8, 6η) Σπερδόκλη Έλλη (Κορυδαλλός) και Κάζα (Πανελλήνιος) 7,5 σε 8, 7η) Τσάνας (Ηλιούπολη) 6,5 σε 8 και 8η) Αδοντάκη Χριστίνα (Α.Ο.ΚΥΔΩΝ) 6,5 σε 8.

Συγχαρητήριο μήνυμα του Δ.Α.Ο.Χ. προς τον Α.Ο.ΚΥΔΩΝ

Ο αντιδήμαρχος Χανίων και πρόεδρος του ΔΑΟΧ κ. Μανώλης Μανατάκης απέστειλε προς τον Α.Ο.ΚΥΔΩΝ την ακόλουθη επιστολή.

« Ο Δημοτικός Αθλητικός Οργανισμός Χανίων συγχαίρει τον Α.Ο.ΚΥΔΩΝ για την επιτυχία του να κατακτήσει το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής στο σκάκι φέρνοντας τον τίτλο για πρώτη φορά στην πόλη μας. Η τόσο σημαντική αυτή επιτυχία για το Χανιώτικο σκάκι, μας κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους ενώ θα δώσει τεράστια ώθηση στην ανάπτυξη αφ’ ενός του αθλήματος του σκακιού και αφ’ ετέρου του αθλητισμού γενικότερα.

Ο Δήμος Χανίων και ο Δημοτικός Αθλητικός Οργανισμός Χανίων θα είναι όπως πάντα αρωγός στην προσπάθεια που γίνεται για την ανάπτυξη του σκακιού στην πόλη μας»

Πρόταση ΔΑΟΧ για την δημιουργία σύγχρονου σκακιστικού κέντρου

Ο Δημοτικός Αθλητικός Οργανισμός Χανίων απέστειλε πρόταση προς τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Φλωρίδη για να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Ελλάδα 2004» η κατασκευή στα Χανιά, σύγχρονων εγκαταστάσεων που θα μπορούν να φιλοξενήσουν τους διεθνείς σκακιστικούς  αγώνες που γίνονται στην πόλη μας, καθώς και να στεγάσουν τα χανιώτικα σωματεία που καλλιεργούν το σκάκι, σε έκταση που θα παραχωρήσει ο Δήμος Χανίων για τον σκοπό αυτό.

Είναι μια πολύ καλή πρωτοβουλία του ΔΑΟΧ που θα πρέπει να στηρίξουν όλα τα Χανιώτικα σωματεία και βέβαια η ΕΣΟ. Για τον λόγο αυτό στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΣΟ ο εκπρόσωπος του Α.Ο.ΚΥΔΩΝ θα προτείνει να στηρίξει η Ομοσπονδία την πρόταση αυτή του ΔΑΟΧ  αποστέλλοντας στον κ. Φλωρίδη επιστολή όπου θα δηλώνει τη σύμφωνη γνώμη της με τον Δήμο Χανίων.

Top