You are here
Home > Διοργανώσεις > Α Εθνική > Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς!

Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς!Ο Κύδων στον ΠΟΑ Κρήτης! Τελικά το 45ο Διασυλλογικό πρωτάθλημα Α΄ εθνικής επιφύλασσε μία οδυνηρή έκπληξη για το σωματείο μας. Μετά από δεκαετίες συνεχούς και επιτυχημένης παρουσίας στην μεγάλη κατηγορία ο Κύδων κατετάγη στην καθόλου κολακευτική 25η θέση, θέση που τον αναγκάζει να αγωνιστεί το 2018 στον ΠΟΑ Κρήτης για να διεκδικήσει και πάλι την παρουσία του στην Α΄ εθνική.

Για να γίνει βέβαια κάτι τέτοιο χρειάστηκε να συνδράμουν πολλοί παράγοντες. Καταρχήν οι απουσίες: Ο αγαπητός μας Ζ. Ζαχάριεφ δεν μπόρεσε να έρθει από την Βουλγαρία και η Μαρία Κουβάτσου να πάρει άδεια από τη δουλειά της. Ο Γ. Καλογερής έλειψε από τα δύο πρώτα παιχνίδια λόγω της εξεταστικής, ενώ οι επαγγελματικές υποχρεώσεις επέτρεψαν στον Φ. Κουβάτσο να έρθει μόνο στα τρία τελευταία παιχνίδια. Απρόσμενες απουσίες αδυνάτησαν όμως και τις αναπτυξιακές μας σκακιέρες.

Παρόλα αυτά όμως η ομάδα ξεκίνησε αισιόδοξη και σε πολύ καλό κλίμα. Στον πρώτο γύρο όμως «στράβωσαν» πολλές παρτίδες και ήρθε μια ήττα που μας ανησύχησε. Στη συνέχεια η ομάδα έδειξε να στρώνει και φτάσαμε στον 6ο γύρο να αντιμετωπίζουμε σε ένα σημαντικό ματς την πολύ καλή ομάδα του Παπάγου. Ήταν μια αναμέτρηση που ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς καθώς το σκορ έγινε γρήγορα 3-0 υπέρ του Κύδωνα και σε καμία από τις υπόλοιπες 7 σκακιέρες δεν έδειχνε να χάνουμε. Κάπου εκεί έγινε μια συμπτωσιαρχία ανατροπών και το τελικό 4,5-5,5 σε βάρος μας έμοιαζε μεν ανεξήγητο, ήταν όμως καταδικαστικό, καθώς η εύκολη νίκη του τελευταίου γύρου σε βάρος της Ν. Φιλαδέλφειας δεν ήταν αρκετή.

Σε κάθε περίπτωση όμως οι 13 σκακιστές και σκακίστριες που πήραν μέρος έκαναν την προσπάθειά τους.

Στην πρώτη σκακιέρα αγωνίστηκε ο νεαρός Πολωνός Oskar Wieczorek που κράτησε καλά στις παρτίδες, δέθηκε με την ομάδα και συνέβαλε στο καλό κλίμα.

Oskar Wieczorek
Oskar Wieczorek

 

Ο αρχηγός Τάσος Παυλίδης ήταν κάτι παραπάνω από σκακιστής. Όπως χρόνια τώρα κάνει, εμψύχωσε τους πάντες και μετέδωσε ηρεμία σε όλους ακόμη και στις πιο δύσκολες ώρες.

Τάσος Παυλίδης
Τάσος Παυλίδης

Στην τρίτη σκακιέρα πάλεψε ο γνώριμός μας Βασίλης Μπούνης.

Βασίλης Μπούνης
Βασίλης Μπούνης

Παρά το γεγονός ότι ο Μάνος Καζάκος δεν είχε παρτίδες στην πλάτη του, έδωσε πολύτιμους πόντους, ενώ δεν δίστασε να παραβιάσει ισόπαλες θέσεις όταν του το ζήτησε η ομάδα.

Μάνος Καζάκος
Μάνος Καζάκος

Στις τρεις τελευταίες παρτίδες ενίσχυσε σημαντικά ο σταθερός Φίλιππος Κουβάτσος που μας έλειψε στο πρώτο μισό του τουρνουά.

Φίλιππος Κουβάτσος
Φίλιππος Κουβάτσος

Στη γυναικεία σκακιέρα ο Κύδωνας έχει την τύχη να έχει την διεθνή Κατερίνα Παυλίδου. Όταν δυσκολευόταν η ομάδα πρόσθετε πολύτιμους πόντους ενώ έχασε μετά από μεγάλη μάχη μόνο από την συμπαίκτριά της στην εθνική ομάδα Χαρ. Μαρκαντωνάκη.

Κατερίνα Παυλίδου
Κατερίνα Παυλίδου

Στη σκακιέρα κάτω των 20 και πάλι ενισχυθήκαμε – δυστυχώς από τον 3ο γύρο και μετά- από τον ικανότατο Γιάννη Καλογερή, ένα από το πιο αυθεντικά ταλέντα της ηλικίας του.

Γιάννης Καλογερής
Γιάννης Καλογερής

Ο έτερος Παυλίδης, ο 16χρονος Παύλος Παυλίδης πάλεψε όπου του ζητήθηκε και στην πρώτη του παρουσία στον Κύδωνα έδειξε σαν να γεννήθηκε μέσα στην ομάδα.

Παύλος Παυλίδης
Παύλος Παυλίδης

Στη σκακιέρα κάτω των 16 ο Δημήτρης Πισσαδάκης έδωσε τα πάντα. Προερχόμενος από το πανελλήνιο πρωτάθλημα Πόλο όπου πήρε με τον ΝΟΧ την 3η θέση, καβάλησε αεροπλάνα, βαπόρια και λεωφορεία για να είναι μάχιμος από τον πρώτο γύρο. Ήταν και ο μόνος αήττητος της ομάδας.

Δημήτρης Πισσαδάκης
Δημήτρης Πισσαδάκης

Στα κορίτσια κάτω των 20 μοιράστηκαν τις παρτίδες δυο σταθερές γνώριμες: Η Δανάη Φιλοξένη και η Εύη Κώτσογλου προσπάθησαν πολύ προερχόμενες από χρονιά με πολλά διαβάσματα και καθόλου παρτίδες.

Δανάη Φιλοξένη
Δανάη Φιλοξένη
Εύη Κώτσογλου
Εύη Κώτσογλου

Στη σκακιέρα κάτω των 16 η πρωτόπειρη Ασημένια Χατζηπαναγιώτου δεν τα κατάφερε σύμφωνα με τις δυνατότητές της. Αγχωμένη από το βάρος της ευθύνης έχασε εύκολους πόντους. Πήρε όμως το βάπτισμα και το μέλλον είναι μπροστά.

Ασημένια Χατζηπαναγιώτου
Ασημένια Χατζηπαναγιώτου

Την open σκακιέρα κάτω των 12 ετών υπερασπίστηκε ένα 11χρονο κορίτσι. Η Μυρτώ Καντεράκη, έκανε ένα ωραίο τουρνουά και αποδείχθηκε πολύτιμη.

Μυρτώ Καντεράκη
Μυρτώ Καντεράκη

Αναμφισβήτητος αρχηγός της αποστολής και συμπαραστάτης όλων ο Μάκης Παυλίδης που βοήθησε παντού, ενώ την τριάδα των συνοδών και εμψυχωτών συμπλήρωσαν ο Μανόλης Χατζηπαναγιώτου και η Νίκη Κνιθάκη.

Ας κρατήσουμε το πιο σημαντικό: Το τέλος του τουρνουά βρήκε τους πάντες περίλυπους, αλλά ενωμένους και αποφασισμένους να βρεθούν και  το 2018 στο 46ο πρωτάθλημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι άρχισαν να κάνουν τα προσωπικά τους σχέδια για να ενισχύσουν τον Κύδωνα στον ΠΟΑ Κρήτης 2018. Στο σωματείο γνωρίζουμε ότι έγιναν λάθη στον σχεδιασμό και θα τα διορθώσουμε. Όπως άλλωστε συνήθιζε να λέει ένας παλαίμαχος ποδοσφαιριστής «επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς».

Πρωταθλήτρια Ελλάδας αναδείχθηκε άξια η πλήρης ομάδα της Καβάλας, στην δεύτερη θέση ο περσινός πρωταθλητής Φυσιολάτρης Νίκαιας και το χάλκινο μετάλλιο πήρε η ισχυρή ΕΣ Θεσσαλονίκης.

Στο τουρνουά πήραν μέρος και άλλες ομάδες από την Κρήτη που τα πήγαν θαυμάσια. Η ΣΑΧ (4η), ο ΣΟΗ (5ος), ο ΟΦΗ (7ος), η Κάισσα (12η) και ο νεοφώτιστος ΟΑΧ (14ος) τίμησαν το κρητικό σκάκι και έχουν τα συγχαρητήριά μας. Ελπίζουμε ότι και του χρόνου θα είμαστε μαζί τους στην Α΄ εθνική!

Τα πλήρη αποτελέσματα και τις βαθμολογίες θα τα βρείτε στο 45ο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Α΄Εθνικής

Top