You are here
Home > Διοργανώσεις > Β-Γ Εθνική > ΠΟΑ ΚΡΗΤΗΣ 2018: Ο ΚΥΔΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ!

ΠΟΑ ΚΡΗΤΗΣ 2018: Ο ΚΥΔΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ!Ο ΚΥΔΩΝ στην Α΄ Εθνική! Φυσιολογικά αυτό δεν έπρεπε να είναι είδηση, ωστόσο η περσινή άτυχη χρονιά υποχρέωσε τον Κύδωνα να αγωνιστεί στον Προκριματικό Όμιλο Α΄ Εθνικής Κρήτης για να διεκδικήσει εκ νέου την άνοδο. Έχοντας μια ισχυρότατη σύνθεση ο Κύδωνας αναδείχθηκε αήττητος Πρωταθλητής Κρήτης και έτσι τον Ιούλιο θα δώσει και πάλι το παρόν στο Ρίο της Αχαΐας όπου διεξάγεται τα τελευταία χρόνια το πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής στο σκάκι.

Η τελική φάση του ΠΟΑ Κρήτης και της Β΄ Εθνικής Κρήτης διεξήχθη στο τριήμερο 27 ως 29 Απρίλη στη Χερσόνησο Ηρακλείου. Τόπος διεξαγωγής ήταν το πολυτελές ξενοδοχείο Aldemar Knossos Royal. Διοργανωτές ήταν υπό την αιγίδα της ΕΣΣΚ, ο Σ.Ο.Ηρακλείου, ο Ο.Α.Α.Η. , ο Λέων Κάντια και η Σκακιστική Ακαδημία Χερσονήσου. Ψυχή της διοργάνωσης ήταν ο Κώστας Κλώκας, ο οποίος με την οργανωτική του δεινότητα έφερε σε πέρας μια άψογη διοργάνωση που ανέβασε τον πήχυ κατά πολύ. Όλα κύλησαν πολύ καλά, τόσο στο αγωνιστικό κομμάτι, όσο και στην διαμονή παικτών και συνοδών. Επικεφαλής διαιτητής ήταν ο έμπειρος Σωτήρης Λογοθέτης.

ΠΟΑ ΚΡΗΤΗΣ 2018

Στον όμιλο του ΠΟΑ Κρήτης μετείχαν 8 ομάδες που αγωνίστηκαν σε 7 γύρους με σύστημα pool (όλοι μεταξύ τους). Οι πάντες συνομολόγησαν ότι ο φετινός ΠΟΑ είχε δύο γκρουπ δυναμικότητας:

Ο Κύδωνας, ασυναγώνιστος σε κάθε επίπεδο, αποτελούσε μόνος του το ένα γκρουπ! Κέρδισε άνετα με ευρύ σκορ και τους 7 αγώνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 6 από τις 10 σκακιέρες επικράτησαν σκακιστές του Κύδωνα! Για τον Κύδωνα αγωνίστηκαν οι παρακάτω: Στις πρώτες δύο σκακιέρες αγωνίστηκαν δύο Πολωνοί. Ο GM Tomasz Warakomski και ο παλιός γνώριμος του Κύδωνα IM Arkadiusz Leniart. Στην τρίτη σκακιέρα ο Τάσος Παυλίδης, ένας από τους κορυφαίους Έλληνες σκακιστές  που αγωνίζεται από παιδί με τον Κύδωνα. Στην τέταρτη σκακιέρα ο Δημήτρης Μπαλόκας που στην πρώτη του χρονιά στην ομάδα έκανε ένα αήττητο τουρνουά. Στην πέμπτη σκακιέρα η διεθνής Κατερίνα Παυλίδου δεν είχε αντίπαλο. Στην έκτη ένα παιδί από τα σπλάχνα του Κύδωνα, η Εύη Κώτσογλου και στην έβδομη μια άλλη ταλαντούχος Χανιώτισσα, η 12χρονη Μυρτώ Καντεράκη. Στην όγδοη σκακιέρα ο μικρότερος της δυναστείας Παυλίδη, ο Παύλος Παυλίδης, ήρθε πρόθυμα από την Θεσσαλονίκη και έκανε το 4/4. Την ένατη σκακιέρα υπερασπίστηκε με επιτυχία ο Ηρακλειώτης Χρήστος Μπροκαλάκης και την δέκατη ο εξαίρετος Κώστας Στεφάνου με 4/4. Στους τρεις πρώτους γύρους έπαιξαν και έχουν μερίδιο στην επιτυχία και οι Δημήτρης Πισσαδάκης, Φίλιππος Κουβάτσος, Γιώργος Παυλουδάκης, Καλλιόπη Παυλουδάκη, Νίκος Τζεμανάκης και Στέργιος Χαραλαμπάκης.

Ο Κύδωνας στις σκακιέρες

Στο πρωτάθλημα της Α΄Εθνικής ο Κύδωνας θα αγωνιστεί μαζί με τις υπόλοιπες ομάδες από την Κρήτη που είναι η ΣΑ Χανίων, ο ΣΟ Ηρακλείου, ο ΟΦ Ηρακλείου, ο ΟΑ Χανίων και η Κάισσα Χανίων. Ευχόμαστε σε όλους καλή επιτυχία!

Το δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας αποτελούσαν οι υπόλοιπες 7 ομάδες που παρουσιάστηκαν σχεδόν ισοδύναμες. Αυτό αποτυπώθηκε και στα σκορ που με ελάχιστες εξαιρέσεις ήταν οριακά, αν όχι ισόπαλα. Το «5,5-4,5» ήταν το συνηθισμένο. Έτσι κάθε αγώνας, για μετάλλιο ή υποβιβασμό, ήταν συναρπαστικός. Την δεύτερη θέση κατέλαβε άξια ο ΟΦΗ 2000 που αποδείχθηκε πιο αποτελεσματικός στα ντέρμπι. Η τρίτη θέση και το χάλκινο κρίθηκε κυριολεκτικά στο νήμα. Τελικά ο ΑΟ Γαζίου επικράτησε στα σημεία του  ισόβαθμου ΟΦΣ Χανίων. Ο ΟΦΣΧ, αδελφό σωματείο του Κύδωνα, ξεκίνησε με στόχο την παραμονή. Ωστόσο τα πρώτα θετικά αποτελέσματα άνοιξαν την όρεξη και διεκδίκησε το βάθρο ως τον συναρπαστικό τελευταίο γύρο όπου τόσο ο ΑΟ Γαζίου , όσο και ο ΟΦΣΧ έχασαν με 4,5-5,5, αποτέλεσμα που ευνόησε την ομάδα του Ηρακλείου.

Ο ΟΦΗ 2000
Ο ΑΟ Γαζίου

Για τον ΟΦΣΧ αγωνίστηκε στην πρώτη σκακιέρα ο ΙΜ Ζαχάρι Ζαχάριεφ, ένας άνθρωπος που στο πρόσφατο παρελθόν έχει γράψει ιστορία στο χανιώτικο σκάκι, και στην δεύτερη ο πολύπειρος ΙΜ Παναγιώτης Πανταβός.  Στις υπόλοιπες ανδρικές σκακιέρες οι έμπειροι σκακιστές  Αλέξανδρος Διαπέτης, Απόλλωνας Σημαντηράκης  και Αντώνης Γεωργαντάς με πολύχρονη προσφορά στην ομάδα. Στην γυναικεία σκακιέρα η Μαρία Φραγκάκη ήταν από τις καλύτερες του τουρνουά. Στην έκτη σκακιέρα η πρόσφατα χειρουργημένη Φιλίππα Αγγελάκη και στην 7η η Αθηνά Βακάλη που αποδείχθηκε μεγάλη μαχήτρια και το τουρνουά αυτό την «έψησε» κι άλλο. Στην όγδοη ο Δημήτρης Λαδάς έδωσε σιγουριά και πόντους. Την ένατη σκακιέρα μοιράστηκαν ο Αλέξης Αγγελάκης και ο Στάθης Γρηγοράκης. Στην 10η σκακιέρα έκατσε το «10 το καλό» που λένε και στο ποδόσφαιρο. Ο Στέλιος Τσομπανάκης με 5,5 στα 7 δεν έχασε πόντο στην τελική φάση και τα έδωσε όλα. Ήταν η καλύτερη σκακιέρα του ΟΦΣΧ. Σε δύο παιχνίδια ενίσχυσε την ομάδα και ο Στέλιος Γρηγοράκης σε μια χρονιά πανελληνίων εξετάσεων.

Ο ΟΦΣΧ στις σκακιέρες

Πέμπτος κατατάχτηκε ο Λατώ Αγίου Νικολάου, έκτος ο ΣΚΟΡ από το Ρέθυμνο και έβδομος ο ΟΑΑ Ηρακλείου. Χαρακτηριστικό του πόσο ισχυρό ήταν το τουρνουά ήταν ο υποβιβασμός του Λέων Κάντια, μιας ομάδας με καλές ακαδημίες και ισχυρούς σκακιστές.

Αναλυτικά αποτελέσματα και βαθμολογίες στο http://chess-results.com/βαθμολογία ΠΟΑ Κρήτης 2018

Β΄ Εθνική Κρήτης

Ο ΟΑΧ 2000

Ταυτόχρονα διεξήχθη το επίσης συναρπαστικό πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής Κρήτης. Είναι το πρωτάθλημα όπου καθρεφτίζεται η βάση του αθλήματος και είναι το πεδίο ικανών ερασιτεχνών αλλά και έμπειρων σκακιστών. Αυτό δημιουργεί βέβαια κάποιες ανισορροπίες. Στο φετινό πρωτάθλημα πήραν μέρος 10 ομάδες, οι 4 από την ύπαιθρο της Κρήτης.

Άξιος πρωταθλητής αναδείχθηκε ο ΟΑΧ 2000. Ήταν ομάδα με μεγάλη πληρότητα και βάθος, τόσο στις επάνω σκακιέρες, όσο και στις αναπτυξιακές. Τερμάτισε αήττητος και με καλά σκορ. Χρησιμοποίησε μάλιστα 17 σκακιστές και σκακίστριες.

Δεύτερη η ομάδα των Νέων Ηροδότου Αλικαρνασσού που έκανε την έκπληξη της 1ης αγωνιστικής επικρατώντας των Ανωγείων. Έχασε μόνο από τους πρωταθλητές.

Οι Νέοι Ηροδότου

Στην τρίτη θέση για άλλη μια χρονιά η ομάδα του ΣΟ Ανωγείων. Φέτος ήταν αρκετά ενισχυμένη και στόχευσε σε κάτι παραπάνω. Ωστόσο στραβοπάτησε απρόσμενα στην πρώτη αγωνιστική με τον Ηρόδοτο και στο κρίσιμο ντέρμπι του τίτλου με τον ΟΑΧ 2000 «στράβωσαν» 2-3 κρίσιμες σκακιέρες. Το κύπελλο της τρίτης θέσης όμως δεν παύει να είναι επιτυχία για ένα σωματείο-υπόδειγμα για το πώς το σκάκι, όχι μόνο μπορεί να αναπτυχτεί σε έναν μικρό και ορεινό τόπο, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο το σκάκι συμβάλλει κοινωνικά και πολιτιστικά. Πραγματικά δεν γνωρίζουμε πολλά χωριά στην Ελλάδα που οι κάτοικοι συζητούν για τα «ματ» και τα «κερδισμένα κομμάτια». Μόνο Μπράβο!

Ο ΣΟ Ανωγείων

Τέταρτος ο ΠΟ Ατσαλένιου, θέση για την οποία πρέπει να είναι υπερήφανος. Με πολύ μικρή -χρονικά- διαδρομή το σωματείο αυτό έχει πολύ καλές ακαδημίες, ενώ πρόσφατα ο Κώστας Εμμανουηλίδης ενίσχυσε τις ανδρικές σκακιέρες με ικανούς Χανιώτες σκακιστές (Σεργάκης, Νταντιδάκης). Ο χρόνος είναι σύμμαχός του.

Στην πέμπτη θέση ο υποδειγματικός οικοδεσπότης ΣΑ Χερσονήσου και ακολούθησαν ο ΣΟ Καμάρα από τον Άγιο Νικόλαο, ο Πήγασος Ηρακλείου και ο ΕΓΟΗ. Η νεοσύστατη δεύτερη (!) ομάδα των Ανωγείων «Ιδαίοι» έκανε την παρθενική της εμφάνιση χρησιμοποιώντας 24 παίκτες. Έκαναν μια νίκη και μια ισοπαλία και το χάρηκαν. Για πρώτη φορά εμφανίστηκε και ομάδα από τον Αποκόρωνα Χανίων. Ο «Τάνος» έπαιξε για τη χαρά του παιχνιδιού. Και μόνο η ύπαρξή του είναι επιτυχία για το άθλημα.

Αναλυτικά αποτελέσματα και βαθμολογίες στο http://chess-results.com/βαθμολογία Β΄Εθνικής Κρήτης 2018

Μετά την απονομή με τον έφορο σκάκι κ. Καζάκο

Για τις διαμονές στα ξενοδοχεία και τις μετακινήσεις των εκτός Κρήτης σκακιστών φρόντισε για ακόμη μία φορά ο πρόεδρος του Κύδωνα κ. Σάκης Κουβάτσος. Η κοινή αποστολή του Κύδωνα και του ΟΦΣΧ πήγε και ήρθε στη Χερσόνησο με λεωφορείο που διέθεσε ευγενικά ο κ. Ιάκωβος Καζάκος και η Cretan Transfer.

ΥΓ Οι φωτογραφίες είναι της Νίκης Ρήγα, της Τζούλιας Νταγιαντά, της Μαρίας Λιανοπούλου και του Περικλή Βακάλη

Top