You are here
Home > Διοργανώσεις > Σχολικά > Δυτικής Κρήτης > ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ 2019

ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ 2019Το Σαββατοκύριακο 2 & 3 Μάρτη έγινε το 12ο Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα Σκάκι Δυτικής Κρήτης στο Κολυμπάρι Χανίων. Διοργανωτές ήταν ο Κύδωνας και η Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Κρήτης. Συνδιοργανωτές ήταν ο πολύπαθος, πάντα όμως φιλόξενος για το σκάκι, Δήμος Πλατανιά και η Περιφέρεια Κρήτης που αθλοθέτησαν τα έπαθλα και τα διπλώματα καθώς και η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης που φιλοξένησε με τρόπο άρτιο την διοργάνωση στις εγκαταστάσεις της.

Οι πρόσφατες καταστροφές που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις δημιούργησαν κάποια ανησυχία στους γονείς για την πρόσβαση στο Κολυμπάρι και ίσως απέτρεψαν κάποιους από την συμμετοχή. Άλλος παράγοντας που μείωσε την συμμετοχή, ιδιαίτερα των μικρών παιδιών ήταν τα «ανταγωνιστικά» αποκριάτικα πάρτι που διοργάνωναν σχολεία και σύλλογοι. Τελικά, παρά τις δυσκολίες, οι χώροι της Ορθοδόξου Ακαδημίας γέμισαν από 200 περίπου παιδιά που χόρτασαν ένα διήμερο γεμάτο σκάκι αλλά και παρέες. Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ κος Κωνσταντίνος Ζορμπάς, αλλά και όλο το προσωπικό της Ακαδημίας έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να εξυπηρετήσουν το τουρνουά και ως Κύδωνας δεν μπορούμε παρά να τους ευχαριστήσουμε.

Πρόσθετη ασφάλεια πρόσθεσαν οι Σαμαρείτες – Διασώστες του τμήματος Κισάμου του Ερυθρού Σταυρού οι οποίοι ήρθαν εθελοντικά και παρέστησαν όλο το διήμερο και επενέβησαν σε κάθε απρόοπτο. Ο Κύδωνας τους ευχαριστεί θερμά.

Τελικά τίποτε δυσάρεστο δεν έγινε ούτε κατά την μετακίνηση από και προς το Κολυμπάρι, ούτε κατά την παραμονή των παιδιών.

Για να πάνε όλα καλά οι διοργανωτές κινητοποίησαν πολύ κόσμο που βοήθησε πολύ ή λίγο, όλοι εθελοντικά και αγόγγυστα. Τους μνημονεύουμε με τον κίνδυνο να ξεχαστεί κάποιος/α.

Οργανωτική επιτροπή: Σάκης Κουβάτσος, Ιάκωβος Καζάκος, Πάνος Αλειφέρης, Γιάννης Τσομπανάκης & Μανόλης Χατζηπαναγιώτου.

Επικεφαλής διαιτητές και υπεύθυνοι κληρώσεων: Μυλωνάκης Γιώργος & Σγουρός Νίκος.

 Διαιτητές: Γιάννης Συμεωνίδης, Ευανθία Μάκκα, Κουρνιδάκη Κατερίνα, Χατζηευαγγέλου Κική, Μιχάλης Καλογερής, Αριστείδης Ανδρουλάκης (εύφημος μνεία: διαιτήτευσε με πατερίτσες προερχόμενος από πρόσφατο χειρουργείο), Μανόλης Λάττος, Περικλής Βακάλης, Βασίλης Κωνστανταράκης & Δημήτρης Λαδάς. Δεν έλειψε και η βοήθεια σκακιστών από άλλα σωματεία της Κρήτης: Δημήτρης Αγναντής (ΣΑΧ), Δημοπούλου Διονυσία (ΑΣ Αποκόρωνας),  Τόλιας Φώτης (Λέων Κάντια) & Παπαδογιάννης Σεβαστιανός (ΣΟ Ανωγείων).

Γραμματειακή και οργανωτική υποστήριξη: Χίλντα Καλατζή, Αγγελική Μελετάκη, Ρένα Βουντουράκη, Βασίλης Μητάκος, Λευτέρης Ντουσάκης & Παναγιώτης Μπολουδάκης.

Περιττό να πούμε ότι αρκετοί έπαιξαν δυο και τρεις ρόλους. Η προσφορά όλων ήταν καταλυτική.

Στο καθαρά αγωνιστικό μέρος πήραν μέρος πάνω από 40 παιδιά της λέσχης του Κύδωνα και του ΟΦΣΧ τα οποία τα πήγαν θαυμάσια. Ενδεικτική είναι και η πλούσια συγκομιδή των 30 μεταλλίων, όπως και ο μεγάλος αριθμός των προκριθέντων για το Παγκρήτιο Ατομικό του Ηρακλείου (16-17 Μαρτίου).

Ας δούμε τους νικητές και τις συμμετοχές του Κύδωνα κατά τάξη αρχίζοντας από τους μικρότερους:

 ΝΗΠΙΑ

Ο Φώτης Καζάκος (10ο νηπ.) του Κύδωνα ήταν ασυναγώνιστος! Με 7/7 νίκες δείχνει έτοιμος να συνεχίσει την σκακιστική παράδοση των μεγαλύτερων αδελφών του Μάνου και Μαρίας. Τον ακολούθησαν ο Φίλιππος Σταθάκης και ο Φρέντυ Τενεκετζής, αμφότεροι από το νηπιαγωγείο Ζαβολάκια. Στα κορίτσια η Θάνια Λιανοπούλου, η οποία και πέρυσι βραβεύτηκε ως προνήπιο, αυτή τη φορά πήρε το κύπελλο της 1ης θέσης. Την ακολούθησαν στο βάθρο η Λίλια Σαράφη (5ο νηπ.) και η Ελένη Χαρτζουλάκη από το 2ο Κισάμου.

Αναλυτικά αποτελέσματα και βαθμολογίες στο http://chess-results.com/αποτελέσματα νηπίων

Απονομή Νηπίων. Την απονομή έκανε ο κ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ

Α΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Και εδώ μια κατηγορία με μικρό σκακιστή του Κύδωνα που πήρε το κύπελλο με 7/7! Ο Δημήτρης Λάτος (5ο Χανίων) πήρε το χρυσό και ο συναθλητής του στον Κύδωνα Γιάννης Αρχοντάκης (5ο Χανίων) το  χάλκινο. Επιβεβαίωσαν ότι η περσινή τους επιτυχία στα νήπια δεν ήταν τυχαία και… «ήρθαν για να μείνουν». Με εναλλαγές στην κατάταξη βρίσκουν πάντα θέση στο βάθρο.  Ανάμεσά τους στη 2η θέση ο περσινός πρωταθλητής Νικόλας Μπουδάκης (3ο Χανίων). Στην ισοβαθμία μαζί του και στο χάλκινο μετάλλιο ο Δημήτρης Γάσπαρης από το Ρέθυμνο (1ο Ατσιπόπουλου).

Στα κορίτσια η Κατερίνα Τσαφαράκη (10ο Χανίων) επανέλαβε την περσινή της επιτυχία στα νήπια και πήρε την 1η θέση. Την ακολούθησαν με την περσινή σειρά η Καλλιόπη Τσακαλάκη (2ο Ρεθύμνου), η Αναστάζια Φουρναράκη (5ο Χανίων) και η Νικολέτα Παπαδάκη (9ο Χανίων). Στην ισοβαθμία μαζί τους η Ερασμία Βακάκη (11ο Χανίων).

Από τη λέσχη μας πολύ καλή εμφάνιση και πρόκριση από τον Μιχάλη Μπολουδάκη (15ο Χανίων) που έφτασε τους 4β. , έναν βαθμό πίσω από τα μετάλλια.

Αναλυτικά αποτελέσματα και βαθμολογίες στο http://chess-results.com/Αποτελέσματα Α΄ Δημοτικού

Απονομή Α΄ Δημοτικού (αγόρια). Την απονομή έκανε ο κ Σάκης Κουβάτσος, Αντιπρόεδρος της ΕΣΟ
Απονομή Α΄ Δημοτικού (κορίτσια). Την απονομή έκαναν οι Σαμαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (τμήμα Κισάμου)

Β΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Ο Γιώργος Σπυριδάκης (8ο Χανίων) αποδεικνύεται ταλέντο με διάρκεια. Με 6,5/7 επικράτησε άνετα. Ο Θοδωρής Τζατζιμάκης (2ο Κουνουπιδιανών) πήρε το ασημένιο και ο Αλέξανδρος Λειβαδιτάκης (11ο Χανίων) το χάλκινο.

Από τον Κύδωνα ο Γιώργος Μπολουδάκης έκανε καλό τουρνουά με 4β. αλλά ξέρουμε ότι μπορούμε να περιμένουμε περισσότερα. Ιδιαίτερη μνεία κάνουμε και για τον εκπρόσωπο του Αποκόρωνα Λάμπρο Χατζηδάκη (Νιο Χωριό) που με την 4η θέση στα αγόρια έφτασε πολύ κοντά στο μετάλλιο.

Στα κορίτσια η Έλενα Ψαριανού (Βαμβακόπουλο) πήρε το κύπελλο. Με τους ίδιους βαθμούς 2η η Ιωάννα Χρυσού (2ο Ρεθύμνου). Στο χάλκινο μετάλλιο η Αναστασία Ανδρουλάκη του Κύδωνα, ενώ μαζί της στο χάλκινο η ισοβαθμήσασα Δήμητρα Χασουράκη (1ο Μουρνιών).

Αναλυτικά αποτελέσματα και βαθμολογίες στο http://chess-results.com/Αποτελέσματα Β΄ Δημοτικού

Απονομή Β΄ Δημοτικού. Την απονομή έκανε ο κ. Μαλακωνάκης Γιάννης, Αντιδήμαρχος Δ. Πλατανιά

Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Ο Παντελής Γκόγκας (5ο  Χανίων) με 6,5/7β. πήρε το χρυσό σε μια κατηγορία υψηλού ανταγωνισμού. Δεύτερος μόλις μισό βαθμό πίσω ο συμμαθητής του Ραφαέλ Σαράφης (5ο Χανίων). Στην 3η θέση και στο χάλκινο μια πολλαπλή ισοβαθμία: ο Γιώργος Σχετάκης (10ο Χανίων), ο Εμμανουήλ Λειβαδιτάκης (11ο Χανίων) και δύο παιδιά του Κύδωνα, ο Στάθης Κωνστανταράκης (9ο Χανίων) και ο Νίκος Λουκάκης (Χρυσοπηγή).

Στα κορίτσια είχαμε επίσης πολύ συναγωνισμό. Η Ευγενία Πλατσάκη (19ο Χανίων) έπαιξε πολύ ψηλά και πήρε το χρυσό μετάλλιο αλλά και την 3η θέση της γενικής! Στο αργυρό μετάλλιο αλλά και στην 4η θέση της γενικής (!) η Τέρψη Σγουρού (13ο ΔΣ Χανίων) του Κύδωνα, ένα κορίτσι με πολλές δυνατότητες και ταλέντο. Τρίτη μια άλλη συναθλήτριά της, η Έλλη Βακάλη (15ο ΔΣ Χανίων) που φέτος έχει ανέβει πολύ. Αν και έπαιξε άρρωστη έφτασε στο βάθρο. Μαζί της ισόβαθμες και επίσης χάλκινες η Μελίνα Νικολοζάκη (9ο Χανίων) και ένα ακόμη κορίτσι του Κύδωνα, η Βαρβάρα Θεοδωρογλάκη (17ο Χανίων).

Από τον Κύδωνα πάλεψε για ακόμη μια φορά η Νεφέλη Αναγνωστάκη (8ο Χανίων).

Αναλυτικά αποτελέσματα και βαθμολογίες στο http://chess-results.com/Αποτελέσματα Γ΄ Δημοτικού

Απονομή Γ΄ Δημοτικού (αγόρια). Την απονομή έκανε ο κ. Γιάννης Σπυριδάκης, Πρόεδρος της ΣΑΧ
Απονομή Γ΄ Δημοτικού (κορίτσια). Την απονομή έκανε ο κ. Ιάκωβος Καζάκος, έφορος σκάκι του Κύδωνα

Δ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Άλλο ένα κύπελλο από τη λέσχη του Κύδωνα. Ο Γιάννης Μπενάκης (13ο ΔΣ Χανίων) έφτασε αήττητος στην 1η θέση. Τον ακολούθησε με 6/7 ο Εμμανουήλ Μαυρίδης (8ο Χανίων) και στο χάλκινο μετάλλιο ένας σκακιστής που ήρθε πρόσφατα στη λέσχη μας, ο Γιάννης Κυριακογιαννάκης (3ο Χανίων). Λίγο πιο κάτω από το βάθρο και πολύ καλές εμφανίσεις από τον 4ο Γιάννη Σπανουδάκη (10ο Χανίων) και τον 5ο Παναγιώτη Πατεράκη (Στέρνες Χανίων). Καλά πήγε και ο Λευτέρης Καντανολέων (3β).

Στα κορίτσια της Δ΄ τάξης η Χαρά Ντουσάκη (2ο Μουρνιών) του Κύδωνα έφτασε στην 1η θέση και στο κύπελλο. Με τους ίδιους βαθμούς στο ασημένιο μετάλλιο η Σοφία Κλεοβούλου (3ο Χανίων). Στο χάλκινο άλλο ένα κορίτσι του Κύδωνα: Η Ευαγγελία Χουδαλάκη (2ο Κουνουπιδιανών).

Αναλυτικά αποτελέσματα και βαθμολογίες στο http://chess-results.com/Αποτελέσματα Δ΄ Δημοτικού

Απονομή Δ΄ Δημοτικού. Την απονομή έκανε η κα Κατερίνα Λαμπρινού, εκπρόσωπος του ΣΚΟΡ

Ε΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Ο Γιώργος Αντωνιουδάκης (10ο Χανίων) ήταν ασυναγώνιστος και με 7/7 πήρε το κύπελλο. Στη 2η θέση ένα παιδί του Κύδωνα, ο Θάνος Σαμπάνης (8ο Χανίων) και τον ακολούθησαν ισόβαθμοι αλλά χάλκινοι δύο συναθλητές του στη λέσχη μας, ο Γιάννης Θεοδωρογλάκης (17ο Χανίων) και ο Γιώργος Μητάκος (ΔΣ Ναυστάθμου).

Καλές εμφανίσεις από τον Αντώνη Λάτο (5ο Χανίων) , τον Νίκο Πατεράκη (Χρυσοπηγή) και τον Γιάννη Κονσολάκη (1ο Κουνουπιδιανών).

Στα κορίτσια η Γεωργία Σκαράκη (1ο Σούδας) πήρε το κύπελλο αφήνοντας την ισόβαθμη Μαριαλένα Μανιατάκη (Αγροκήπιο) του Κύδωνα στην 2η θέση. Τρίτο ένα κορίτσι από τον Αποκόρωνα, η Αργυρώ Δαβαρία (Καλύβες).

Από τον Κύδωνα έδωσε και πάλι τη μάχη της η Στεφανία Αναγνωστάκη (8ο Χανίων).

Αναλυτικά αποτελέσματα και βαθμολογίες στο http://chess-results.com/Αποτελέσματα Ε΄ Δημοτικού

Αποτελέσματα Ε΄ Δημοτικού (αγόρια). Την Απονομή έκανε ο κ. Χρήστος Χατζηδάκης, εκπρόσωπος του ΑΣ Αποκόρωνα
Αποτελέσματα Ε΄ Δημοτικού (κορίτσια). Την απονομή έκανε ο κ. Γιώργος Μυλωνάκης, εκπροσωπώντας την διαιτησία

ΣΤ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Σε κατηγορία που δυστυχώς παίχτηκε σε 5 γύρους εξαιτίας της μικρής συμμετοχής, ο Φίλιππος Παρασκάκης με 4,5/5 έφτασε μάλλον εύκολα στο κύπελλο της 1ης θέσης. Τον ακολούθησαν δυο παιδιά του Κύδωνα, ο Γρηγόρης Τζεμανάκης (8ο Χανίων) και ο Γιάννης Αλειφέρης (Νεροκούρου).

Στα κορίτσια η Αντωνία Καραβιτάκη (5ο Χανίων) πήρε για ακόμη ένα χρόνο το χρυσό, ενώ την ακολούθησε μισό πόντο πίσω η Ειρήνη Τριπολιτάκη (14ο Ρεθύμνου).

Αναλυτικά αποτελέσματα και βαθμολογίες στο http://chess-results.com/Αποτελέσματα Στ΄Δημοτικού

Απονομή ΣΤ΄ Δημοτικού. Την απονομή έκανε ο κ. Παναγιώτης Πανταβός, εκπρόσωπος του ΑΟ Κισάμου

Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Επίσης σε 5 γύρους και με σκληρό ανταγωνισμό. Ο Αθανάσιος Μαυρίδης (2ο Γυμν.) έχασε μόνο έναν γύρο και βγήκε πρώτος. Στη δεύτερη και 3η θέση ισόβαθμοι δυο συναθλητές στον Κύδωνα. Ο Στέλιος Τσομπανάκης (6ο Γυμν.) το αργυρό και ο Αλέξης Αγγελάκης (Γυμν. Πλατανιάς) το χάλκινο.

Στα κορίτσια η Εριέττα Καλιοντζάκη (Νέα Κυδωνία) εξασφάλισε νωρίς την πρωτιά. Δεύτερη Κατερίνα Παπαδοκωνσταντάκη (7ο Γυμν.) και τρίτη η Αριάδνη Βακάλη (Μουσικό Γυμν.) και οι δύο του Κύδωνα. Στην ικανή σκακίστρια Χρυσούλα Λουκάκη (1ο Γυμν. Ελ. Βεν.) δεν πήγε καλά το τουρνουά.

Αναλυτικά αποτελέσματα και βαθμολογίες στο http://chess-results.com/Αποτελέσματα Α΄ Γυμνασίου

Απονομή Α΄ Γυμνασίου. Την απονομή έκανε η κα Βάλια Βαγιωνάκη, βουλευτής Χανίων

Β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Εδώ είχαμε 7 γύρους όπου ο Παναγιώτης Τζαγκαράκης (5ο Χανίων) με 6,5/7β. δεν άφησε περιθώρια σε μια κατηγορία (γεν.2005) πολύ σκληρή. Δεύτερος ο σκακιστής του Κύδωνα Ανδρέας Σηφογιαννάκης (6ο Χανίων) και στο χάλκινο με τους ίδιους βαθμούς ο Κυριάκος Φυντριλάκης (5ο Χανίων).

Στα κορίτσια η Ευαγγελία Καραβιτάκη (2ο Χανίων) επέμεινε στην …ρουτίνα των κυπέλλων 1ης θέσης. Ακολούθησαν δυο κορίτσια του Κύδωνα, η Αθηνά Βακάλη (Μουσικό Γυμν.) και η Κατερίνα Αλειφέρη (1ο Ελ. Βενιζέλου) με ισοβαθμία.

Αναλυτικά αποτελέσματα και βαθμολογίες στο http://chess-results.com/Αποτελέσματα Β΄ Γυμνασίου

Απονομή Β΄Γυμνασίου. Την απονομή έκανε ο κ. Νίκος Δασκαλάκης, Αντιδήμαρχος Δ. Πλατανιά

Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

 Λίγα παιδιά αλλά υψηλός ανταγωνισμός με εκπλήξεις. Στην 1η θέση με 4β, ισοβάθμησαν τρεις σκακιστές και χρειάστηκε η δικαιοσύνη των λεπτομερειών. Ο Βαγγέλης Πατρελάκης (Γυμν. Κουνουπιδιανών) ήταν το φαβορί και τελικά πήρε το χρυσό. Ηττήθηκε μόνο από τον Γιάννη Βουλγαράκη (5ο Γυμν.) του Κύδωνα που πήρε το ασημένιο. Τρίτος ο Γιώργος  Παπαδημητράκης (3ο Γυμν.) με τους ίδιους βαθμούς. Από τον Κύδωνα στην δύσκολη αυτή κατηγορία προκρίθηκε επίσης  ο Χρήστος Παπαδοκωνσταντάκης (7ο Χανίων).

Στα κορίτσια η Ασημένια Χατζηπαναγιώτου (3ο Γυμν.) δεν είχε σκληρό ανταγωνισμό. Η Ασημένια, σκακίστρια του Κύδωνα που αγωνίζεται και φέτος με υποσχετική στα Ανώγεια, πρέπει να είναι ευχαριστημένη με την 4η θέση της γενικής. Δεύτερη η Αριστέα Βλαστάκη (1ο Γυμν. Κισάμου).

Αναλυτικά αποτελέσματα και βαθμολογίες στο http://chess-results.com/Αποτελέσματα Γ΄ Γυμνασίου

Απονομή Γ΄Γυμνασίου. Την απονομή έκανε ο κ. Μανώλης Ανδρεάδης, Αντιπρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ

ΛΥΚΕΙΑ

 Στα λύκεια ήρθε μια ευχάριστη έκπληξη καθώς ήταν η μόνη κατηγορία όπου την πρώτη θέση της Γενικής πήρε κορίτσι. Η Χρυσή Κουκουράκη (1ο Ρεθύμνου) με 6,5/7 βαθμούς δεν παιζόταν. Πρώτο αγόρι ο Γιώργος Κώτσογλου (4ο Χανίων) και τον ακολούθησε ο Νίκος Γεωργακόπουλος (Νέας Κυδωνίας) και ο Αντώνης Μουτσόπουλος από το Λύκειο Κολυμβαρίου. Δεύτερο κορίτσι με 3β. η Άντρια Φαντρίδη του Κύδωνα. Αξίζει να αναφέρουμε τα άλλα τρία παιδιά που έπαιξαν και προσπάθησαν από την ύπαιθρο των Χανίων: Ηλίας Σαραντολάκης, Κώστας Γεωργιάδης & Λευτέρης Καλαϊτζάκης. Καθώς η πίεση στα παιδιά του Λυκείου αυξάνεται, οι απουσίες από τα σχολικά πληθαίνουν και κάθε συμμετοχή γίνεται ηρωική. Αυτά τα παιδιά αξίζουν το χειροκρότημα και τον σεβασμό μας.

Αναλυτικά αποτελέσματα και βαθμολογίες στο http://chess-results.com/Αποτελέσματα Λυκείων

Απονομή Λυκείων. Στην απονομή ο κ. Κυριάκος Κώτσογλου, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης

Τις απονομές και την τελετή λήξης εκτός από τους εκπροσώπους των διοργανωτών και των σωματείων τίμησαν οι κ.κ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς (Γενικός Διευθυντής ΟΑΚ), Νίκος Δασκαλάκης (Αντιδήμαρχος Πλατανιά), Κυριάκος Κώτσογλου (Περιφέρεια Κρήτης), Γιάννης Μαλακωνάκης (Αντιδήμαρχος Πλατανιά), Μανώλης Ανδρεάδης (Αντιπρόεδρος ΔΕΔΙΣΑ) και η κα Βάλια Βαγιωνάκη (βουλευτής Χανίων).

Το επόμενο ραντεβού των σχολικών είναι για την προσεχή Κυριακή 10 Μάρτη 2019 στο Κολυμπάρι και πάλι όπου θα διεξαχθεί το Παγκρήτιο Ομαδικό Σχολικό. Συγκροτούμε λοιπόν ομάδες στα σχολεία και …τα λέμε.

ΥΓ: Οι φωτογραφίες της ανάρτησης είναι της Κατερίνας Κουρνιδάκη και του Περικλή Βακάλη.

Top