You are here
Home > Διοργανώσεις > Β-Γ Εθνική > ΠΟΑ Κρήτης & Β΄ Εθνική 2019

ΠΟΑ Κρήτης & Β΄ Εθνική 2019Από τη Παρασκευή 12/ ως την Κυριακή 14/4 παίχτηκαν οι 4 τελευταίοι γύροι των διασυλλογικών πρωταθλημάτων σκάκι Κρήτης. Η διοργάνωση έγινε στο ξενοδοχείο Aldemar Knossos στη Χερσόνησο Ηρακλείου. Τους αγώνες συνδιοργάνωσαν μαζί με την ΕΣΣΚ οι σύλλογοι Ο.Α.Α.Η., ΛΕΩΝ ΚΑΝΤΙΑ, Σ.Ο.Η. και  Σ.Α.ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ. Η διοργάνωση, όπως άλλωστε και η περυσινή, δεν είχε σοβαρά προβλήματα και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους διοργανωτές. Ήταν μια  πραγματική γιορτή για το κρητικό σκάκι γιατί μαζεύτηκαν σε ένα τετραήμερο 18 ομάδες από όλη την Κρήτη (όλες πλην των ομάδων της Α΄ εθνικής) και βέβαια πάνω από 250 σκακιστές, διαιτητές, προπονητές και γονείς. Διεξήχθησαν παράλληλα τα πρωταθλήματα του Προκριματικού Ομίλου Α΄ Εθνικής (ΠΟΑ) και της Β΄ Εθνικής Κρήτης.

Στον ΠΟΑ μετείχε και ο ΟΦΣΧ, η θυγατρική ομάδα του Κύδωνα. Ας δούμε συνοπτικά τι έγινε και στα δύο πρωταθλήματα.

Προκριματικός Όμιλος Α΄ Εθνικής

Συμμετείχαν 7 ομάδες καθώς ο ΟΑΧ 2000 δεν δήλωσε συμμετοχή. Παρόλα αυτά το ενδιαφέρον υπήρξε μεγάλο γιατί έλειπε το αδιαφιλονίκητο φαβορί και όλα τα παιχνίδια είχαν ενδιαφέρον. Δεν έλειψαν και οι εκπλήξεις σε πολλούς αγώνες.

Η ΚΑΪΣΣΑ ήταν ένα από τα φαβορί και δίκαια κατέκτησε το πρωτάθλημα και φέτος θα παίξει και πάλι στην Α΄ Εθνική. Νίκησε τον ΟΑΑΗ στο κρίσιμο ντέρμπυ του 4ου γύρου και αυτό της επέτρεψε να συνεχίσει με αρκετό rotation. Δύναμή της οι πολύ καλές αναπτυξιακές σκακιέρες.

Ισόβαθμη αλλά δεύτερη η επίσης πολύ δυνατή ομάδα του ΟΑΑΗ που είχε και την ευθύνη της διοργάνωσης. Ομάδα δυνατή και ισορροπημένη σε όλες τις σκακιέρες.

Το κύπελλο της τρίτης θέσης πήγε στην ομάδα από το Λασίθι, τον ΛΑΤΩ, που έχει μεγάλη εμπειρία και από την Α΄ Εθνική.

Στην 4η θέση ο ΟΦΗ 2000, αδελφικό σωματείο του ΟΦΗ που αγωνίζεται στην Α΄ Εθνική. Στην 5η θέση ο δικός μας ΟΦΣΧ για τον οποίο θα αναφερθούμε αναλυτικά, στην 6η θέση ο ΣΟ Γαζίου και στην 7η έμεινε ο ΣΚΟΡ. Η 7η θέση υπό προϋποθέσεις (αν πέσουν δύο Κρητικά σωματεία από την Α΄ Εθνική στον ΠΟΑ΄) βάζει σε μπελάδες το σωματείο του Ρεθύμνου. Η περίπτωση όμως αυτή από ό,τι  φαίνεται –και ευχόμαστε- είναι μάλλον απίθανη. Στην Β΄ Εθνική θα αγωνίζεται την επόμενη αγωνιστική περίοδο ο ΟΑΧ 2000.

Η ομάδα του ΟΦΣΧ στην Χερσόνησο Ηρακλείου.

Η πορεία του ΟΦΣΧ

Ο Όμιλος Φίλων Σκακιού Χανίων, ο δικός μας ΟΦΣΧ, φέτος ξεκίνησε με αρκετές απουσίες και αλλαγές. Σε ορισμένες σκακιέρες αποδυναμώθηκε και σε άλλες ενισχύθηκε. Στην πρώτη σκακιέρα ενίσχυσε φέτος τον ΟΦΣΧ ο έμπειρος Σερβοβόσνιος Dusan Lekic ο οποίος βοήθησε πολύ. Στις υπόλοιπες ανδρικές σκακιέρες υπήρχε ο κορμός των παικτών που χρόνια τώρα στηρίζουν την ομάδα: ο Αλέξανδρος Διαπέτης, ο Απόλλωνας Σημαντηράκης και –από πέρσι- ο Δημήτρης Λαδάς. Στην γυναικεία σκακιέρα η αποδυνάμωση ήταν μεγάλη γιατί η Άννα Βουλγαρίδου μπόρεσε να αγωνιστεί μόνο σε έναν αγώνα. Το κενό κλήθηκαν να καλύψουν εκ περιτροπής τρεις έφηβες, η Αθηνά Βακάλη, η Αριάδνη Βακάλη και η Χρυσούλα Λουκάκη οι οποίες μαζί με την Τέρψη Σγουρού έπαιξαν στις σκακιέρες 5, 6 και 7. Έφηβος <20 ήταν ο σταθερός στον ΟΦΣΧ Στέλιος Γρηγοράκης. Στη σκακιέρα  <16 ο Γιάννης Βουλγαράκης και σε έναν αγώνα ο Χρήστος Παπαδοκωνσταντάκης. Τέλος στην σκακιέρα <12 ετών ήταν ο μικρός Θάνος Σαμπάνης.

Στον πρώτο αγώνα αντιμετώπισε την μετέπειτα πρωταθλήτρια ΚΑΪΣΣΑ σε πλήρη σύνθεση και ηττήθηκε 2,5-7,5.

Η επόμενη μέρα δεν ήταν μια καλή μέρα. Ο ΟΦΣΧ αντιμετώπισε τον ΣΚΟΡ με δυο σημαντικές απουσίες, κάποια αποτελέσματα δεν ήρθαν εκεί που αναμενόταν και η ήττα με 4-6 έφερε σύννεφα και ανησυχία.

Ούτε στη Χερσόνησο τα πράγματα ξεκίνησαν καλά καθώς στον 4ο γύρο ήρθε η ήττα από τον ΟΦΗ 2000 με 2,5-7,5 και με τον ισχυρό ΟΑΑΗ με 1,5-8,5.

Στον 6ο γύρο η ομάδα βρήκε δύναμη και αυτοπεποίθηση και νίκησε τον ΑΟ ΓΑΖΙΟΥ με 7-3. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις open σκακιέρες ο ΟΦΣΧ έκανε 3 / 4.

Για να αποφευχθεί όμως η 7η θέση χρειαζόταν και καλό αποτέλεσμα στον τελευταίο αγώνα με τον ΛΑΤΩ. Το τελικό 5-5 ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό καθώς έφερε τον ΟΦΣΧ στην 5η θέση της τελικής βαθμολογίας.

Την ομάδα στήριξαν ως προπονητής ο Νίκος Σγουρός και ως συνοδοί ο έφορος αγώνων του ΟΦΣΧ Περικλής Βακάλης, η Κατερίνα Κουρνιδάκη και ο Κώστας Σαμπάνης.

Σε κάθε περίπτωση αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους και όλες για την προσπάθεια.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα στον σύνδεσμο http://chess-results.com/ΠΟΑ Κρήτης 2019

Β΄ Εθνική

Ο ΣΟ Ανωγείων αναδείχθηκε όπως αναμενόταν πρωταθλητής με 7 στις 7 νίκες. Για να γίνει όμως αυτό έπρεπε πρώτα να ξεπεράσει τον απολύτως ισάξιο Λέων Κάντια. Τα δύο φαβορί συναντήθηκαν στο Ηράκλειο στον 3ο γύρο σε μια από τις πιο συναρπαστικές αναμετρήσεις που παίχτηκαν στο νησί. Το τελικό 5,5-4,5 υπέρ των Ανωγείων έκανε πιο άνετη τη συνέχεια για τους ανωγειανούς. Με τα Ανώγεια αγωνίστηκαν και έδωσαν καθοριστικούς πόντους δυο δικά μας κορίτσια. Η Μαρία Φραγκάκη (πέρσι έφυγε από τον ΟΦΣΧ) έκανε το απόλυτο 6/6 στην 4η σκακιέρα και η Ασημένια Χατζηπαναγιώτου (αγωνίστηκε δανεική από τον Κύδωνα) έπαιξε στα 3 πρώτα καθοριστικά παιχνίδια και έκανε 2,5 στα 3 με την ισοπαλία με τον Λέων να είναι χρυσή. Συγχαρητήρια στα Ανώγεια για την πρωτιά αλλά και για όλο το σκακιστικό εγχείρημα.

Ο Λέων Κάντια, αν και πράγματι ισάξιος, πήρε το κύπελλο της 2ης θέσης. Στο χάλκινο ο ΠΟ Ατσαλένιος που δίκαια και αναμφισβήτητα έφτασε στην πρώτη συλλογική επιτυχία. Ο ΑΟΚ Κισάμου επανήλθε δριμύτερος και πήρε την 4η θέση ενώ ο ισχυρός και πέρσι Ηρόδοτος κατετάγη 5ος . Την εξάδα της παραμονής στην Β΄ Εθνική έκλεισε η ΣΑ Χερσονήσου.

Ο ΣΟ Καμάρα Αγ. Νικολάου, ο Πήγασος Ηρακλείου, ο ΑΣ Αποκόρωνα, οι Ιδαίοι Ανωγείων και ο ΕΓΟΗ θα αγωνίζονται του χρόνου στην νεοϊδρυθείσα Γ΄ Εθνική μαζί με όποια άλλη ομάδα ιδρυθεί.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα στον σύνδεσμο http://chess-results.com/Β΄Εθνική Κρήτης 2019

 

Σημ. Τις φωτογραφίες οφείλουμε στον Περικλή Βακάλη.

Top