You are here
Home > Διοργανώσεις > Α Εθνική > ΠΟΑ ΚΡΗΤΗΣ 2020: ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΚΥΔΩΝΑ ΚΑΙ ΟΦΣΧ

ΠΟΑ ΚΡΗΤΗΣ 2020: ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΚΥΔΩΝΑ ΚΑΙ ΟΦΣΧΠριν η πανδημία αναστείλει κάθε σκακιστική δραστηριότητα, είχε προλάβει να διεξαχθεί ο α΄ γύρος του Προκριματικού Ομίλου Α΄ Εθνικής Κρήτης του γνωστού ως Π.Ο.Α. Φέτος στον ΠΟΑ μετέχουν και ο ΚΥΔΩΝΑΣ και ο ΟΦΣΧ οπότε το ενδιαφέρον είναι διπλό. Στον α΄ γύρο τα αποτελέσματα ήταν θετικά και για τις δύο ομάδες μας και δικαιούμαστε να χαιρόμαστε για μια καλή αρχή. Ο Κύδωνας νίκησε 6,5-3,5 τον ΣΟ Ανωγείων και ο ΟΦΣΧ 6-4 την Κάισσα Χανίων. Ας δούμε αναλυτικά τα παιχνίδια αυτά.

ΣΟ Ανωγείων – Κύδων 3,5-6,5

Ο Κύδωνας έτυχε να είναι ο πρώτος αντίπαλος του ΣΟ Ανωγείων στην παρθενική του εμφάνιση στον ΠΟΑ. Η ομάδα πρότυπο για το επαρχιακό και κρητικό σκάκι πέρυσι πανηγύρισε την άνοδό του από την Β΄ Εθνική και έπαιξε στον α΄ γύρο γηπεδούχος έναντι του Κύδωνα. Ο Κύδων ανέβηκε στα Ανώγεια με λειψή σύνθεση. Οι κοινοτικοί μας σκακιστές (Νόρμαν Σούτσε και Ελίνα Οτίκοβα) δεν μπορούσαν να μας ενισχύσουν από τον α΄ γύρο, ενώ μια υποχρέωση του Παύλου Παυλίδη στο πανελλήνιο πρωτάθλημα βόλεϊ (πολυτάλαντος ο Παύλος) δεν του επέτρεψε να αγωνιστεί στο σκάκι. Όταν βρεθήκαμε στα Ανώγεια διαπιστώσαμε ότι οι σφοδροί άνεμοι ήταν …ευνοϊκοί: Οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν στην πτήση του Σωτήρη Λογοθέτη και της Γεωργίας Βούρτσα να προσγειωθεί. Έτσι, οι ομάδες έκατσαν στις σκακιέρες με σημαντικές απουσίες.

Πάρα ταύτα, ο αγώνας ήταν πολύ ενδιαφέρων και το τελικό σκορ μάς κολακεύει μεν, θα μπορούσε όμως να ήταν και πολύ διαφορετικό.

Όλοι γνωρίζουν ότι στο ομαδικό όλοι μαζί χάνουν και όλοι μαζί κερδίζουν. Αυτό στην περίπτωση του Κύδωνα φάνηκε περίτρανα γιατί ξεχωριστή και αρχική μνεία πρέπει να γίνει σε αυτούς που έχασαν την παρτίδα τους.

Πρώτα από όλους στον Τάσο Παυλίδη. Ο εξαίρετος αυτός σκακιστής πήρε άδεια από την Αστυνομία όπου υπηρετεί ως αξιωματικός και αγόγγυστα πήρε το αεροπλάνο για Χανιά, ανέβηκε στον Ψηλορείτη και την ίδια μέρα πέταξε πάλι, μόνο και μόνο για να κάτσει στην α΄ σκακιέρα και να ενισχύσει την ομάδα. Έχασε την παρτίδα από τον φίλο ΙΜ Dusan Lekic (πέρυσι ενίσχυσε τον ΟΦΣΧ) αλλά η παρουσία του ήταν καθοριστική γιατί “κατέβασε” τις σκακιέρες των συμπαικτών του. Έχουμε μόνο ευχαριστίες, Τάσο!

Στην Κατερίνα Αλειφέρη έλαχε ο κλήρος (απούσης της Οτίκοβα) να κάτσει απέναντι στην WIM Tsveta Galunova. Δεν υπήρχε αμφιβολία ότι η απόσταση ήταν μεγάλη. Ωστόσο η Κατερίνα έπαιξε το παιχνίδι της και (αυτό έχει σημασία) δεν έχασε το χαμόγελό της.

Παρόμοια αποστολή είχε και η μικρή Βαρβάρα Θεοδωρογλάκη. Καθώς δεν υπήρχε 4η ανδρική σκακιέρα η Βαρβάρα έκατσε απέναντι στον εμπειρότατο έφηβο Γιάννη Χαιρέτη και υπέκυψε φυσιολογικά. Έστω κι έτσι βοήθησε.

Στις υπόλοιπες σκακιέρες τα πράγματα πήγαν κατ’ ευχήν.

Ο αρχηγός και προπονητής μας Γιώργος Μυλωνάκης έκανε μια πολύ σημαντική νίκη στην β΄ σκακιέρα επί του Σεβαστιανού Παπαδογιάννη.

Ο Χρήστος Μαρινάκης ανέβηκε για τις ανάγκες του αγώνα στις ανδρικές σκακιέρες, έπαιξε μια πολύ δύσκολη παρτίδα με τον Νίκο Σαρακενίδη και την κέρδισε.

Ο Ανδρέας Σηφογιαννάκης “ανέβηκε” κι αυτός από την <16 στην <20 αλλά δεν πτοήθηκε και, αντίπαλος του Γιώργου Χαιρέτη, πρόσθεσε έναν πολύτιμο βαθμό.

Ο Γιάννης Αλειφέρης επιστρατεύτηκε στην <16 και αντιμετώπισε τον κατά τρία χρόνια μεγαλύτερο και ικανότατο Δημήτρη Νταγιαντά. Μια παρτίδα που, αφού πέρασε από σαράντα κύματα και άλλαξε χέρια, κατέληξε ισόπαλη.

Η Κατερίνα Παπαδοκωνσταντάκη, αν και αγωνίστηκε στην <20, έπαιξε καλό σκάκι και επικράτησε της Δέσποινας Σαλούστρου.

Η Ασημένια Χατζηπαναγιώτου, αντίπαλη με την ομάδα του χωριού της την οποία ενίσχυσε επί δυο χρόνια, είχε απέναντί της την ανεβασμένη Ολυμπία Σφυρή. Σε μια παρτίδα που είχε δυσκολίες και κάποια προβλήματα νίκησε κι αυτή.

Τέλος στην σκακιέρα <12 ο Γιάννης Θεοδωρογλάκης έπαιξε καλό σκάκι και επικράτησε της Μαρίας Νταγιαντά η οποία λίγες μέρες πριν έδωσε το πρώτο μετάλλιο των Ανωγείων σε Παγκρήτιους Σχολικούς.

Είναι πάντως γενική η διαπίστωση ότι (όταν ξεκινήσει και πάλι ο ΠΟΑ) τα Ανώγεια σε πλήρη σύνθεση θα είναι επικίνδυνα για κάθε αντίπαλο. Ελπίζουμε ότι και ο Κύδωνας θα μπορέσει να είναι πλήρης.

Η φιλοξενία των ανθρώπων του ΣΟ Ανωγείων ήταν και πάλι υποδειγματική.

Οι συνοδοί Μανόλης Χατζηπαναγιώτου, Γεωργία Ξυλούρη, Αγγελική Μελετάκη και Τζίνα Κουνδουράκη πέρασαν καλύτερα από τους παίκτες. Ήπιαν καφέδες και τσικουδιές στα καφενεία, έκαναν βόλτες στις γειτονιές του χωριού, επισκέφτηκαν το σπίτι του αείμνηστου Νίκου Ξυλούρη και κατέληξαν στην ταβέρνα Αροδαμός για τα …περεταίρω!

ΟΦΣΧ – ΚΑΪΣΣΑ 6-4

Ο ΟΦΣΧ ξεκίνησε τυπικά γηπεδούχος με την συμπολίτισσα Κάισσα. Καθώς ο φετινός ΠΟΑ είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο τουρνουά, το παιχνίδι με την Κάισσα, αν και πρώτος γύρος, ήταν κομβικό για την εξασφάλιση της παραμονής. Και για τον ΟΦΣΧ υπήρξε μια απώλεια της τελευταία στιγμής: ο Αλέξανδρος Διαπέτης, 1η σκακιέρα σύμφωνα με το ΕΛΟ, δεν ήταν διαθέσιμος λόγω ενός ξαφνικού οικογενειακού προβλήματος.

Και πάλι πρέπει να μνημονεύσουμε την προσφορά μιας ήττας. Ο Μανώλης Μπαγάκης παρά την χρόνια αγωνιστική απραξία του και το γεγονός ότι ειδοποιήθηκε κυριολεκτικά την προηγούμενη μέρα, δέχτηκε αμέσως να παίξει, πήρε θέση στην πρώτη σκακιέρα και “κατέβασε” τις επόμενες ανδρικές, διευκολύνοντας όλη την ομάδα. Τον ευχαριστούμε θερμά.

Στις υπόλοιπες σκακιέρες χρειάστηκε να γίνουν αρκετές υπερβάσεις των ΕΛΟ για να φτάσουμε στο τελικό 6-4. Αξίζουν συγχαρητηρίων όλοι και όλες ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Τα αποτελέσματα ανά σκακιέρα (με πρώτο τον ΟΦΣΧ) ήταν:

Μπαγάκης Μ. – Φραγκάκης Ευστρ. 0-1

Λαδάς Δ. – Βερυκάκης Μ. 1-0

Τόλλιας Φ. – Γκόγκας Δ. 0,5-0,5

Σημαντηράκης Απ.- Μαθιουλάκης Φ. 0-1

Μαρκάτου Μ. – Κόρακα Μ. 1-0

Βακάλη Αθ. – Κλεοβούλου Σ. 1-0

Βακάλη Αρ. – Μανουσουδάκη Ελ. 1-0

Αγγελάκης Αλ.– Πετράκης Στ. 0-1

Βουλγαράκης Γ. – Γαλανάκης Νίκος 0,5-0,5

Σαμπάνης Θ. – Στράλης Γ. 1-0

Διαιτητής ήταν ο Νίκος Σγουρός

Συνολικά τα αποτελέσματα του α΄γύρου ήταν:

ΟΦΗ-ΛΑΤΩ 9,5-0

ΟΑΑΗ-ΟΦΗ2000 8-2

ΣΟ ΑΝΩΓΕΙΩΝ – ΚΥΔΩΝ 3,5-6,5

ΟΦΣΧ-ΚΑΪΣΣΑ 6-4

Με απόφαση της ΕΣΣΚ τώρα η αγωνιστική κίνηση αναβάλλεται για προληπτικούς λόγους. Είναι άγνωστο πότε θα συνεχιστεί το πρωτάθλημα του ΠΟΑ καθώς η απόφαση θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στη δημόσια υγεία.

Σημ: Οι φωτογραφίες από τα Ανώγεια είναι της Τζούλιας Νταγιαντά. Οι φωτογραφίες από τον ΟΦΣΧ είναι του Περικλή Βακάλη.

Top