
Η σκακίστρια του Κύδωνα Ασημένια Χατζηπαναγιώτου επιλέχθηκε για την Προεθνική Ελλάδας και μετείχε στο διαδικτυακό Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα σκάκι Νέων και Νεανίδων.
Χάρη στην επιτυχία της να κατακτήσει τη δεύτερη θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νεανίδων <18 ετών η Ασημένια επιλέχθηκε στην Προεθνική Ελλάδας. Ως εδώ η είδηση είναι παλιά γιατί η προεπιλογή έγινε τον Μάρτιο. Μετά όμως μεσολάβησαν οι δυσάρεστες επιπτώσεις της πανδημίας στο αγωνιστικό καλεντάρι. Έτσι, μετείχε μόνο σε δύο ανεπίσημες διαδικτυακές φιλικές αναμετρήσεις με την Ρουμανία και την Γεωργία. Στο μεταξύ αναβλήθηκαν τα Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα που θα γινόταν στην Ρουμανία και στην Τουρκία.
Αντ’ αυτών (και μέχρι να αποφασιστεί η τύχη των επίσημων διοργανώσεων) η FIDE διοργάνωσε ένα ημιεπίσημο διαδικτυακό πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα (European Online Youth Team and Individual Chess Championship). Το πρωτάθλημα διεξήχθη από τις 18 έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2020. Αφορούσε τις ηλικίες <18, <16, <14 & <12 ετών σε αγόρια και κορίτσια. Επρόκειτο για τουρνουά περιορισμένου χρόνου (25΄για κάθε παίκτη) με ελβετικό σύστημα 9 γύρων. Σε κάθε κατηγορία επιλέχθηκαν τρία αγόρια και τρία κορίτσια από κάθε χώρα. Συνολικά λοιπόν εκπροσώπησαν την ελληνική συμμετοχή 24 νέοι και νέες.
Κάθε χώρα μπορούσε να διαλέξει τρεις διαφορετικές πόλεις όπου διαμορφώθηκαν αγωνιστικοί χώροι με online κάμερες. Η ελληνική αντιπροσωπεία αγωνίστηκε στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και (σε μια ιδιαίτερα κολακευτική περίσταση για την πόλη μας) στα Χανιά. Η επιλογή αυτή έγινε γιατί στην Προεθνική μετείχαν 4 έφηβοι και νεάνιδες από τα Χανιά (Καραβιτάκη Αντωνία, Καραβιτάκη Ευαγγελία, Πατρελάκης Βαγγέλης και Χατζηπαναγιώτου Ασημένια) ενώ το κλιμάκιο Κρήτης συμπλήρωσαν δύο σκακίστριες από το Ηράκλειο (Εργαζάκη Ειρήνη και Τσαπάκη Ασημένια). Οι αγώνες φιλοξενήθηκαν στη λέσχη της ΣΑΧ με υπεύθυνο τον κ. Φάνη Μαθιουλάκη.

Στο αγωνιστικό μέρος τώρα ανά κατηγορία:
Κορίτσια <18 ετών
Μετείχαν 64 κορίτσια. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν η Αθανασία Χρυσογέλου και δυο κορίτσια από την Κρήτη που τυχαίνει να είναι και καλές φίλες: Η Ειρήνη Εργαζάκη και η Ασημένια Χατζηπαναγιώτου του Κύδωνα. Η αρχική κατάταξη επεφύλασσε μια κρυάδα για τα κορίτσια καθώς διαπίστωσαν ότι με βάση το rapid ELO τους καταλάμβαναν τις τελευταίες θέσεις του πίνακα των συμμετοχών. Ειδικά η Ειρήνη και η Ασημένια ξεκίνησαν από τον βυθό της κατάταξης. Κατά την διάρκεια των αγώνων διαπίστωσαν ότι τα πράγματα δεν ήταν τόσο ζόρικα. Και οι δυο σκακίστριες ανέβηκαν πολλές θέσεις στον πίνακα σημειώνοντας αρκετά αποτελέσματα.
Καλύτερη αναμφίβολα η Ειρήνη Εργαζάκη που με 5β (4 νίκες και 2 ισοπαλίες) από την θέση 63 ανέβηκε στη θέση 30!
Η Ασημένια Χατζηπαναγιώτου (αν και το ράπιντ σκάκι δεν της πάει και προτιμά το σκάκι κανονικού χρόνου όπου έχει και πολύ καλύτερες επιδόσεις) σημείωσε 4β (3 νίκες και 2 ισοπαλίες) και από την θέση 64 ανέβηκε στη θέση 44.

Η Αθανασία Χρυσογέλου με 3,5β (2 νίκες και 3 ισοπαλίες) κατετάγη 46η που ήταν και η αρχική της κατάταξη.
Οι τρεις πρώτες θέσεις και οι ελληνικές συμμετοχές
- Maltsevskaya Aleksandra, Ρωσία, 8β.
- Solozhenkina Elizavet, Ρωσία, 8β
- Hajiyeva Laman, Αζερμπαϊτζάν, 7β
………………………………………
30 Εργαζάκη Ειρήνη, 5β.
44 Χατζηπαναγιώτου Ασημένια, 4β
46 Χρυσογέλου Αθανασία, 3,5 β
Αναλυτική βαθμολογία στον σύνδεσμο http://chess-results.com/κορίτσια <18
Αγόρια <18 ετών
Και εδώ ρωσική κυριαρχία. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο Γιώργος Μήτσης (5β), ο Δημήτρης Κατωπόδης (5β) και ο Κων/νος Τσαρσιταλίδης (4β). Πλήρης κυπριακή συμμετοχή με τον Ιωάννη Δαμιανού (4,5β), τον Κων/νο Μιχαηλίδη (4β) και τον Ορέστη Στρατή (3β)
Οι τρεις πρώτες θέσεις και οι ελληνικές συμμετοχές
- Esipenko Andrey , Ρωσία 8β
- Schoppen Casper, Ολλανδία, 7β
- Nesterov Arseniy, Ρωσία, 7β
…………………………………………
29 Γιώργος Μήτσης, 5β.
34 Δημήτρης Κατωπόδης, 5β
61 Κων/νος Τσαρσιταλίδης, 4β
Αναλυτική βαθμολογία στον σύνδεσμο http://chess-results.com/open <18
Κορίτσια <16 ετών
Με την πολύ καλή συμμετοχή της Χανιώτισσας Ευαγγελίας Καραβιτάκη. Η Ευαγγελία ξεκίνησε από την θέση 64 για να καταλήξει στην πολύ καλή 20η θέση της κατάταξης με 5,5β. Η Παναγιώτα Κιούση με 4,5β. και η Κωνσταντίνα Δερέκα με 3,5β ήταν οι άλλες δύο ελληνικές συμμετοχές, όλες πολύ πάνω από την αρχική τους κατάταξη. Την Κύπρο εκπροσώπησαν οι αδελφές Ιωαννίδη.
Στις πρώτες θέσεις οι συνήθεις Ρωσίδες:
1 Kirchei Viktoriia, Ρωσία 8β
- Nur-Mukhametova Alisa, Ρωσία, 8β
- Ruzic Pia Marie, Σλοβενία, 7β
…………………………………………
20 Ευαγγελία Καραβιτάκη, 5,5β.
56 Παναγιώτα Κιούση, 4,5β
64 Κωνσταντίνα Δερέκα, 3,5β
Αναλυτική βαθμολογία στον σύνδεσμο http://chess-results.com/κορίτσια <16
Αγόρια <16 ετών
Και εδώ είχαμε τη συμμετοχή ενός σπουδαίου Χανιώτη σκακιστή. Ο Βαγγέλης Πατρελάκης με 5β κατετάγη στην 39η θέση αφού σκαρφάλωσε 39 ολόκληρες θέσεις! Μια θέση πιο κάτω ο Νίκος Σπυρόπουλος (5β). Καλύτερη ελληνική συμμετοχή ο Δημήτρης Μακρίδης που με 5,5 β. πήρε την 18η θέση. Για την Κύπρο αγωνίστηκαν ο Ανδρέας Χατζηνικολάου (2,5β), ο Γεννάδιος Ποπόφ (2,5β) και ο Κυριάκος Γεωργίου 2β. Στο χρυσό και στο χάλκινο οι συνήθεις Ρώσοι.
1 Makarian Rudik, Ρωσία 8β
- Svane Frederik, Γερμανία , 8β
- Dudin Gleb, Ρωσία, 7,5β
………………………………………….
18 Δημήτρης Μακρίδης, 5,5β.
39 Βαγγέλης Πατρελάκης, 5β
40 Νίκος Σπυρόπουλος, 5β
Αναλυτική βαθμολογία στον σύνδεσμο http://chess-results.com/open <16
Κορίτσια <14 ετών
Άλλη μια καλή συμμετοχή από τα Χανιά. Η Αντωνία Καραβιτάκη με 3,5β. Κατετάγη 66η. Στην κατηγορία όμως είχαμε και την καλύτερη ελληνική εμφάνιση στις κατηγορίες κοριτσιών. Η Μαρία Τσάκωνα, ξεκινώντας από την 64η θέση της αρχικής κατάταξης έφτασε στην 13η θέση με 6β.! Πολύ καλή ελληνική συμμετοχή και η Γιολάντα Καλαμούκου που κατετάγη 22η με 5,5 β. Η Δανάη Μιλτιάδου (3,5β.) ήταν η Κυπριακή συμμετοχή.
Οι Ρωσίδες εκτός βάθρου αλλά με πρωταθλήτρια μια …Λευκορωσίδα.
1 Tarasenka Aliaksandra, Λευκορωσία 7,5β
- Aydin Gulenay, Τουρκία , 7,5β
- Roebers Eline, Ολλανδία, 7β
…………………………………………
13 Μαρία Τσάκωνα, 6β.
22 Γιολάντα Καλαμούκου, 5,5β
66 Αντωνία Καραβιτάκη, 3,5β
Αναλυτική βαθμολογία στον σύνδεσμο http://chess-results.com/κορίτσια <14
Αγόρια <14 ετών
Ο Ροδόλφος Σταματίου με 6,5β έφτασε στην 10η θέση και ήταν η καλύτερη ελληνική συμμετοχή γενικά. Ο Βασίλης Φράγκος και ο Μιχάλης Καραμίχος με 5,5 κατετάγησαν στις θέσεις 54 και 57.
Από την Κύπρο ο Χρυσόστομος Ρούσης (4β), ο Βασίλης Θεοχάρους (2β) και ο Γιώργος Σιδέρης (1β).
Στις δύο πρώτες θέσεις (τι άλλο;) Ρώσοι και στο χάλκινο σπάει την μονοτονία ένας …Λευκορώσος.
1 Murzin Volodar, Ρωσία, 8β
- Makoveev Ilya, Ρωσία , 7,5β
- Lazavik Denis, Λευκορωσία , 7β
………………………………………………………
10 Ροδόλφος Σταματίου, 6,5β.
54 Βασίλης Φράγκος, 5,5β
57 Μιχάλης Καραμίχος, 5,5β
Αναλυτική βαθμολογία στον σύνδεσμο http://chess-results.com/open <12
Κορίτσια <12 ετών
Μια καλή παρουσία από το Ηράκλειο. Η Ασημένια Τσαπάκη κατετάγη 61η με 4β. Καλύτερη ελληνική συμμετοχή η Κατερίνα Γκουτζούκη με 6 β και την 17η θέση της τελικής κατάταξης. Η Μαριλένα Παπαδοπούλου με 4,5β κατετάγη 51η .
Η Βικτωρία Σοκόλοβα (4β), η Κατερίνα Σαρκιζιάν (3,5β) και η Χριστίνα Μπουζανα (2,5β) εκπροσώπησαν την Κύπρο.
Σε αυτή την κατηγορία οι Ρωσίδες δεν ήθελαν καμία παρέα. Πήραν τις τρεις πρώτες θέσεις.
1 Zhapova Yana , Ρωσία, 9β
- Shukhman Anna, Ρωσία , 7,5β
- Shvedova Alexandra, Ρωσία , 7β
…………………………………………
17 Κατερίνα Γκουτζούκη, 6β.
51 Μαριλένα Παπαδοπούλου, 4,5β
61 Ασημένια Τσαπάκη, 4β
Αναλυτική βαθμολογία στον σύνδεσμο http://chess-results.com/κορίτσια <12
Αγόρια <12 ετών
Πολύ καλές ελληνικές συμμετοχές ο Δημήτρης Παπαϊωάννου (6β. 21ος), ο Σάββας Ταγκάλογλου (5β. , 39ος) και ο Δημήτρης Πούπαλος (4β, 73ος) . Από την Κύπρο καλύτερη συμμετοχή ο μικρός αλλά πολύπειρος Ραφαήλ Αντωνίου. Συναντήθηκαν με την Χατζηπαναγιώτου στο Παγκόσμιο του 2016 στο Μπατούμι της Γεωργίας, ενώ τίμησε με την συμμετοχή του το Μεσογειακό Νέων που διοργάνωσε το 2017 ο Κύδωνας στο Γεράνι Χανίων.
Ο Ραφαήλ έκανε 5β και κατετάγη 43ος. Επίσης από την Κύπρο ο Κων.νος Ιωάννου (3β) και ο Βαγγέλης Χατζηδημητρίου (2,5β) .
1 Azadaliyev Jahandar, Αζερμπαιτζάν, 8β
- Seemann Jakub, Πολωνία,, 7,5β
- Samunenkov Ihor, Ουκρανία , 7β
…………………………………………
21 Δημήτρης Παπαϊωάννου, 6β.
39 Σάββας Ταγκάλογλου, 5β
73 Δημήτρης Πούπαλος, 4β
Αναλυτική βαθμολογία στον σύνδεσμο http://chess-results.com/open <12
Γενική πάντως είναι μια διαπίστωση: η νέα φουρνιά Ελλήνων σκακιστών δεν έχει (ακόμη) κάποιο αστέρι κορυφής όπως στο πρόσφατο παρελθόν η Τσολακίδου, η Αβραμίδου και ο Ιωαννίδης. Σχεδόν όμως όλοι και όλες είναι under-rated στο ράπιντ. Στο σκάκι κανονικού χρόνου, αν και όποτε γίνουν τα πρωταθλήματα, θα έχουμε καλύτερη την εικόνα.
Η επίσημη ιστοσελίδα των αγώνων με όλες τις πληροφορίες https://www.fide.com/news/744
Προς το παρόν να συγχαρούμε το κλιμάκιο της Κρήτης της προεθνικής Ελλάδας που συγκροτήθηκε από την Ειρήνη Εργαζάκη, την Αντωνία Καραβιτάκη, την Ευαγγελία Καραβιτάκη, τον Βαγγέλη Πατρελάκη, την Ασημένια Τσαπάκη και βέβαια την Ασημένια Χατζηπαναγιώτου του Κύδωνα.