You are here
Home > Διαγωνισμοί > 1ο Διαδικτυακό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σκάκι Ανδρών-Γυναικών

1ο Διαδικτυακό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σκάκι Ανδρών-ΓυναικώνΤο Σαββατοκύριακο 20-21 Φεβρουαρίου διεξήχθη το 1ο Διαδικτυακό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σκάκι Ανδρών – Γυναικών. Ήταν μια ημι-επίσημη διοργάνωση της ΕΣΟ που σκοπό είχε να δώσει την ευκαιρία στα σωματεία να αγωνιστούν σε μια περίοδο που η αγωνιστική δραστηριότητα είναι από μήνες νεκρωμένη λόγω της πανδημίας.

Ουσιαστικά έγιναν δύο πρωταθλήματα σε ξεχωριστούς ομίλους. Ο ένας όμιλος ήταν ο ανοιχτός όμιλος (πήραν μέρος  κυρίως άνδρες) σε τετραμελείς ομάδες με έναν αναπληρωματικό. Ο άλλος όμιλος ήταν το πρωτάθλημα γυναικών με τριμελείς συνθέσεις και μία αναπληρωματική. Συνολικά στη διοργάνωση μετείχαν 52 σωματεία από όλη την Ελλάδα με 90 ομάδες στην ανοιχτή κατηγορία και 25 στην κατηγορία γυναικών. Αυτό συνέβη γιατί κάθε σωματείο είχε δικαίωμα να κατεβάσει και δεύτερη ή και τρίτη ομάδα. Το πλήθος των σωματείων αλλά και ο αριθμός των σκακιστών (560) που αγωνίστηκαν θεωρείται ιδιαιτέρα ενθαρρυντικός με δεδομένη την πολύμηνη αγωνιστική παράλυση.

Οι σκακιστές και οι σκακίστριες αγωνίστηκαν στην πλατφόρμα tornelo με εικόνα και ήχο από το zoom. Υπήρχε ομάδα 15 διαιτητών με επικεφαλής διαιτήτρια την κα Τάνια Καραλή. Η διοργάνωση μπορούσε να ελέγχει την αξιοπιστία των παρτίδων με σύστημα αντι-cheating.

Η λέσχη του Κύδωνα και του ΟΦΣΧ είχε μια από τις πιο πολυπληθείς παρουσίες. Ο Κύδωνας κατέβασε τρεις ομάδες (δύο στο open και μία γυναικεία), ενώ ο ΟΦΣΧ είχε άλλες τρεις (επίσης δύο στο ανοιχτό και μία γυναικεία).

Στόχος ήταν να «ζεσταθούν» μικροί και μεγάλοι και να πάρουν παρτίδες. Ωστόσο και τα αποτελέσματα δεν ήταν άσχημα.

Ο ΚΥΔΩΝ-Α με 12β. (6 νίκες και 3 ήττες) ήταν 10ος στην γενική κατάταξη, μόλις μία θέση πιο κάτω από την καλύτερη ομάδα της Κρήτης, τον ΟΦΗ. Για άλλη μια φορά την ομάδα ενίσχυσαν οι εξαίρετοι αδελφοί από την Θεσσαλονίκη, ο ΙΜ Τάσος Παυλίδης και ο αδελφός του Παύλος Παυλίδης. Ο Χρήστος Μαρινάκης προς τιμήν του άφησε ια λίγο το διάβασμα της Γ΄λυκείου για να παίξει σκάκι. Ο Γιώργος Μυλωνάκης ηγήθηκε της προσπάθειας και πέρα από την ουσιαστική τους αγωνιστική προσφορά συντόνισε και την ομάδα. Τέλος την πρώτη μέρα ο μικρός Θάνος Μαυρίδης πήρε παρτίδες και έφερε και καλά αποτελέσματα.

Ο ΟΦΣΧ-Α με 11β. και καλό σκορ (5-1-3) έκανε μια πολύ καλή εμφάνιση, παρά το γεγονός ότι οι σκακιστές είχαν πάνω από 10 μήνες να παίξουν σκάκι. Ο Δημήτρης Λαδάς έδωσε τις μάχες της πρώτης σκακιέρας (ένα οικογενειακό πρόβλημα τον έκανε να λείψει από μια παρτίδα και έχασε άνευ αγώνος). Ο Απόλλωνας Σημαντηράκης δεν φαίνεται να επηρεάζεται από καραντίνες και με 7,5/9 έκανε μια θαυμάσια εμφάνιση. Ο Αντώνης Γεωργαντάς μας ενίσχυσε από την Κύπρο (να και τα καλά του online) με πολύ καλά αποτελέσματα, ενώ θετικότατη ήταν και η προσφορά του Νίκου Σγουρού που επανέκαμψε στο αγωνιστικό σκάκι.

Δεύτερες ομάδες κατέβασαν και ο ΟΦΣΧ (Βουλγαράκης, Παπαδοκωνσταντάκης, Σαμπάνης, Αγγελάκης, Λάτος Αντ.) και ο ΚΥΔΩΝ (Αλειφέρης, Θεοδωρογλάκης, Λουκάκης, Θεοδωρογλάκη, Λάτος Δ.) με μόνο στόχο την απόκτηση εμπειριών εν όψει των κανονικών αγώνων, όποτε και αν γίνουν.

Στις γυναίκες ο ΚΥΔΩΝΑΣ (Χατζηπαναγιώτου, Δασκαλάκη, Παπαδοκωνσταντάκη, Ντουσάκη) κατατάχθηκε 14ος και έκανε μια καλή εμφάνιση. Αν και για διάφορους λόγους τα κορίτσια δεν αγωνίστηκαν ούτε σε έναν γύρο με την αρχική σύνθεση, τα πήγαν πολύ καλά και όλες έκαναν ό,τι μπορούσαν. Η Χατζηπαναγιώτου με 6/9 στην 1η σκακιέρα έκανε πολύ καλή εμφάνιση. Η Σοφία Δασκαλάκη στην πρώτη της εμφάνιση με τον Κύδωνα (καλώς ήρθες Σοφία) ενίσχυσε την ομάδα μόνο το Σάββατο καθώς είχε υποχρεώσεις με το Πανεπιστήμιο. Αντιθέτως η έμπειρη πια έφηβη Παπαδοκωνσταντάκη δεν μπόρεσε να αγωνιστεί την πρώτη μέρα και έτσι η μικρή Χαρά Ντουσάκη έπαιξε όλο το τουρνουά με καλά αποτελέσματα. Στις λεπτομέρειες τα κορίτσια έμειναν ελάχιστα πίσω από τον αξιόμαχο ΟΦΗ που ήταν η καλύτερη κρητική ομάδα.

Ο ΟΦΣΧ (Βακάλη Αθ., Βακάλη Ελ., Παΐζη) δεν ενισχύθηκε από την Μαρκάτου που είχε υποχρεώσεις με το πανεπιστήμιο ενώ η έμπειρη πια Αθηνά Βακάλη δεν μπόρεσε να παίξει όλο το τουρνουά. Η Παΐζη έπαιξε τους πρώτους της αγώνες και τα πήγε καλά. Έτσι λοιπόν η ομάδα απλώς πήρε εμπειρίες.

 

Ανοιχτό πρωτάθλημα

 Στον ανοιχτό όμιλο (Ανδρών) πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η ομάδα των Συκεών Θεσσαλονίκης με 15β (7νίκες-1ισοπαλία-1ήττα). Ακολούθησε η πάντα ισχυρή σκακιστική Καβάλα με 14β. και στην τρίτη θέση της κατάταξης με τους ίδιους βαθμούς (14β) ο Φυσιολάτρης Νίκαιας.

Στην τέταρτη θέση ο Γαλαξίας Θεσσαλονίκης και 5η η ΕΣΘ με τον «δικό μας» Γιάννη Καλογερή αήττητο στην 1η σκακιέρα.

Από την Κρήτη συμμετείχαν 7 σωματεία με 15 ομάδες (!).

Την καλύτερη κατάταξη είχε ο ΟΦΗ-Α (Χριστοδούλου, Βλάχος, Παναγιωτάκος, Καδιάνης) ο οποίος κατατάχθηκε 9ος με 13β (6-1-2).

Αμέσως μετά στην 10η θέση ακολούθησε με 12 βαθμούς (6-0-3) ο ΚΥΔΩΝ-Α (Παυλίδης Τ, Μυλωνάκης, Μαρινάκης, Παυλίδης Π. και Μαυρίδης Θ.).

Πολύ καλή και η εμφάνιση του ΟΦΣΧανίων-Α (Λαδάς, Σημαντηράκης, Γεωργαντάς, Σγουρός) με 11β. (5-1-3).

Με τους ίδιους βαθμούς 11β. (4-3-2) η νεανική ομάδα του ΟΦΗ-Β (Παπιδάκης, Κουβίδης, Μπροκαλάκης, Καζάκος) άφησε υποσχέσεις για το μέλλον.

Ομόβαθμος επίσης με 11β. (5-1-3) ο Σ.Ο.Ηρακλείου (Κοτσίνης, Στεφάνου Κ., Καλύβα, Χασουράκη, Γεωργιάδης) κατατάχθηκε 26ος.

Ο Ο.Α.Χανίων με 9β. (4-1-4) κατατάχθηκε 40ος (Δαρμαράκης, Λιαργκόβας, Μαυρίδης Μ., Μπενάκης).

Ο ΟΦΗ 2000-Α με 9β. (4-1-4) κατατάχθηκε 47ος (Φραγκιαδάκης Δ., Φραγκιαδάκης Εμ., Πρεδευτάκης, Πετράτος).

Ο Σ.Ο. Ρεθύμνου με 8β (4-0-5) κατατάχθηκε 55ος (Σερντεδάκης, Λαμπούδης, Καβούνης, Φραϊδάκης).

Με πνεύμα συμμετοχής και διάθεση να πάρουν παρτίδες πολλοί σκακιστές μετείχαν δεύτερες και τρίτες ομάδες κάθε σωματείου:

ΟΦΗ 2000-Β (Βαρβεράκη, Γκύζης, Κόντογλου, Καρβέλης)

ΟΦΣΧ-Β (Βουλγαράκης, Παπαδοκωνσταντάκης, Σαμπάνης, Αγγελάκης, Λάτος Αντ.)

ΟΦΗ 2000-Γ (Σακλαμπανάκης, Καπνιστού, Δασκαλάκης, Χουρδάκης)

ΚΥΔΩΝ-Β (Αλειφέρης, Θεοδωρογλάκης, Λουκάκης, Θεοδωρογλάκη, Λάτος Δ.)

ΟΦΗ-Γ (Τερζάκης, Μπακάλης, Καρτσάκης, Παπαδάκης)

ΣΟ Ρεθύμνου-Β (Τζανάκης, Σιβαρόπουλος, Κουρμουλάκης, Κοκολάκης)

ΣΟ Ρεθύμνου-Γ (Γάσπαρης, Τζανουδάκης, Παπαδοσηφάκης, Δημουλάς)

 

Τα πλήρη αποτελέσματα στον σύνδεσμο http://chess-results.com/tnr549398.aspx?lan=19

 

Πρωτάθλημα Γυναικών

Στο πρωτάθλημα γυναικών η νικήτρια ομάδα ήταν γνωστή από την ανακοίνωση των συνθέσεων. Η ομάδα του Φυσιολάτρη Νίκαιας (Μπότσαρη, Αβραμίδου, Παυλίδου, Κούτση) με το απόλυτο 9 στα 9 και 18β. (9-0-0) πήρε το πρωτάθλημα χωρίς ουσιαστικό αντίπαλο. Με Μ.Ο. ΕΛΟ 2206 θα κατατασσόταν στην πρώτη εξάδα και του αντρικού πρωταθλήματος! Τα κορίτσια του Φυσιολάτρη δεν έχασαν ούτε παρτίδα, ενώ η Μπότσαρη παραχώρησε στον τελευταίο γύρο μία ισοπαλία, μάλλον για το…γούρι! Ο σκακιστικός Κύδωνας χαίρεται για την Κατερίνα Παυλίδου την οποία θεωρούμε πάντα δική μας.

Δεύτερη με 14β. (6-2-1) η Ευβοϊκή (Χατζηιωαννίδη, Αθανασίου, Καλογερίδου).

Στην τρίτη θέση ο ΠΑΣ Συκεών «Φοίβος» (Μαστρακούλη, Καπία, Γιαννουλάκη) με  13β. (6-1-2).

Από την Κρήτη πήραν μέρος 4 ομάδες:

Καλύτερη ομάδα του νησιού ο ΟΦΗ που με 9β (4-1-4) κατατάχθηκε 13ος. Στην πρώτη, σκακιέρα η πρωταθλήτρια Ελλάδας Ειρήνη Εργαζάκη, στη 2η σκακιέρα η μικρή Καλλιόπη Ορφανάκη και στην 3η σκακιέρα ένα  κορίτσι της λέσχης του Κύδωνα, η Δανάη Φιλοξένη.

Με τους ίδιους βαθμούς (9β.) και την ίδια απόδοση (4-1-4) ο ΚΥΔΩΝ (Χατζηπαναγιώτου, Δασκαλάκη, Παπαδοκωνσταντάκη, Ντουσάκη) κατατάχθηκε 14ος.

Πήραν επίσης μέρος ο ΣΟ Ρεθύμνου (Γουμενάκη, Τριπολιτάκη, Τσικαλάκη) και ο ΟΦΣΧανίων (Βακάλη Αθ., Βακάλη Ελ., Παΐζη).

 

Τα πλήρη αποτελέσματα θα τα βρει κανείς στο σύνδεσμο http://chess-results.com/tnr549399.aspx?lan=19&art=0

 

Το διαδικτυακό σκάκι δεν έχει βέβαια το ίδιο αγωνιστικό άρωμα με το διά ζώσης σκάκι. Από ό,τι φαίνεται όμως τέτοιες μορφές «υβριδικού» σκακιού θα τις συ

Top