
Ο Προκριματικός Όμιλος Α΄εθνικής Κρήτης του 2020 είχε διακοπεί απότομα με το ξέσπασμα της πανδημίας τον περσινό Μάρτιο. Είχε διεξαχθεί μόλις ένας γύρος. Ο ΠΟΑ του 2021 προκηρύχθηκε εσπευσμένα και δήλωσαν συμμετοχή μόνο οι 6 από τις 8 ομάδες. Οι τρεις πρώτες αγωνιστικές έγιναν στις έδρες των ομάδων σε ανατολική και δυτική Κρήτη (25-26-27 Ιουνίου) και οι τρεις τελευταίες στο Ηράκλειο (9-10-11 Ιουλίου) με διοργανωτή τον ΑΟ Γαζίου. Με δεδομένες τις δυσκολίες το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε ένα διασυλλογικό πρωτάθλημα μετά από ενάμιση χρόνο ήταν ένα οργανωτικό κατόρθωμα και αξίζουν συγχαρητήρια στον ΑΟ Γαζίου.
Τελικά το πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε και το τέλος του βρήκε άξιο πρωταθλητή τον ΟΦΗ με 6/6 νίκες. Ήταν από την αρχή η πληρέστερη ομάδα, ήταν το φαβορί και το επιβεβαίωσε στις σκακιέρες. Τον Σεπτέμβριο ο ΟΦΗ θα αγωνιστεί στην φυσική του κατηγορία που είναι η Α΄ Εθνική και όλοι του ευχόμαστε καλή συνέχεια!
Δεύτερη ήταν η ομάδα της Κάισσα Χανίων. Ήδη από την 1η αγωνιστική νίκησε τον Κύδωνα με 6-4 και φαινόταν ότι θα διεκδικούσε και το πρωτάθλημα. Ο ΟΦΗ όμως την τελευταία αγωνιστική αποδείχθηκε αξεπέραστο εμπόδιο.
Ο Κύδωνας ήταν η τρίτη ομάδα του βάθρου. Έπαιξε σε όλα τα παιχνίδια με σημαντικότατες απουσίες. Ο Τάσος Παυλίδης, η Μαρία Κουβάτσου, ο Μάνος Καζάκος έλειψαν από τις πάνω σκακιέρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την κρίσιμη αναμέτρηση με τον Λατώ επιστρατεύτηκε ο Σάκης Κουβάτσος που είχε δεκαετίες να παίξει επίσημο παιχνίδι! Επί της ουσίας ο Κύδωνας έβγαλε όλο το πρωτάθλημα με μόνη ανδρική σκακιέρα τον Γιώργο Μυλωνάκη. Για διαφορετικούς λόγους έλειψαν πολλά παιδιά και έφηβοι από τις αναπτυξιακές σκακιέρες. Η τρίτη θέση λοιπόν που κρίθηκε στις λεπτομέρειες από τον Λατώ δεν είναι μεν αντιπροσωπευτική για τον Κύδωνα, είναι όμως ικανοποιητική με δεδομένες τις ελλείψεις και την μακρόχρονη απουσία από τις σκιακιέρες.

Τέταρτη ήταν η ομάδα του Λατώ Αγίου Νικολάου η οποία όπως και ο Κύδωνας είχε 2 νίκες, 2 ήττες και μια ισοπαλία. Έχασε το βάθρο στις λεπτομέρειες και φάνηκε να υποφέρει κι αυτή η ομάδα από ελλείψεις και απουσίες. Ήταν η μόνη ομάδα που είχε ξένο στην 1η σκακιέρα.
Πέμπτος ήταν ο ΟΦΗ 2000. Και μόνο το γεγονός ότι ο ΟΦΗ διατηρεί μια δεύτερη αξιόμαχη ομάδα στον ΠΟΑ είναι αξιοσημείωτο και ενδεικτικό της δυναμικής. Πάλεψε σε όλες τις σκακιέρες και επικράτησε του ΟΦΣΧ.
Ο ΟΦΣΧ ήταν η πιο αδύναμη αλλά και πολύπαθη ομάδα του τουρνουά. Δεν είχε άλλο στόχο από το να κατέβει και ταυτόχρονα να… σωθεί, αφού έπεσαν μόνο οι δύο ομάδες που δεν κατέβηκαν (Ανώγεια και ΟΑΑΗ). Στερήθηκε από όλες κυριολεκτικά τις πάνω σκακιέρες (στο τελικό τριήμερο δεν αγωνίστηκαν οι Διαπέτης, Λαδάς, Μπαγάκης, Σημαντηράκης, Σγουρός, Πισσαδάκης, Μαρκάτου κ.ά.) . Για να μπορέσει να πάρει μέρος τα κενά κάλυψαν άπειροι λάτρεις του σκακιού. Ο ΟΦΣΧ μόνο σε έναν 5 από τους 6 αγώνες δεν παρατάχθηκε με κενή σκακιέρα. Εδώ είναι όμως που η συμμετοχή είναι από μόνη της μια νίκη.

Συμπερασματικά το φετινό πρωτάθλημα ήταν μεν υποβαθμισμένο, αλλά ο κυριότερος στόχος ήταν η επάνοδος στην αγωνιστική δράση. Η συνεύρεση και μόνο τόσων σκακιστών στο 2ο ΔΣ Βουτών ήταν μια ικανοποίηση από μόνη της. Οι σκακιστές έκατσαν ξανά μπροστά στη σκακιέρα και όχι στον υπολογιστή, ανανεώθηκαν φιλίες και «αντιπαλότητες» και γενικά μύρισε σκάκι. Του χρόνου καλύτερα λοιπόν!
Αναλυτικά τα αποτελέσματα: ΓΥΡΟΙ 1 και 2 , ΓΥΡΟΣ 3, ΓΥΡΟΣ 4, ΓΥΡΟΣ 5
Ας μνημονεύσουμε όμως ποιοι πήραν μερος για τον Κύδωνα και τον ΟΦΣΧ.
Στον Κύδωνα ο άνθρωπος-ορχήστρα ήταν ο Γιώργος Μυλωνάκης. Έτρεξε πολλά οργανωτικά, έπαιξε στην πρώτη σκακιέρα με επιτυχία δίνοντας κρίσιμους βαθμούς (πχ με τον Λατώ) και χτίστηκε γύρω του η ομάδα.
Ο Φώτης Τόλιας αγωνίστηκε μόνο σε έναν αγώνα καθώς για επαγγελματικούς λόγους έφυγε από την Κρήτη.
Για τον Παύλο Παυλίδη ό,τι να πούμε είναι λίγο. Ταξίδεψε πρόθυμα δύο φορές από την Θεσσαλονίκη για να αγωνιστεί σε τρεις παρτίδες. Δυστυχώς έλειψε από την αναμέτρηση με τον Λατώ γιατί αγωνιζόταν στο final-4 του εφηβικού βόλει! Η αδελφός του Τάσος Παυλίδης, αν και ήθελε, δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει άδεια από την εργασία του.
Ο Χρήστος Μαρινάκης, μόλις τελείωσε τις Πανελλαδικές έπεσε αγόγγυστα με τα μούτρα στις σκακιέρες αγωνιζόμενος όπου τον χρειαζόταν η ομάδα. Είχε καλά αποτελέσματα και στις εξετάσεις και στους αγώνες!
Ο νεαρός έφηβος Θάνος Μαυρίδης αποδείχθηκε και αυτός πολυεργαλείο. Αγωνίστηκε με επιτυχία στις σκακιέρες 4, 8 και 9 και βοήθησε πολύ.
Ο Γιάννης Αλειφέρης και η αδελφή του Κατερίνα Αλειφέρη έπαιξαν μόνο στα δύο πρώτα παιχνίδια και δυστυχώς έλειψαν από τα 3 τελευταία λόγω οικογενειακού ταξιδιού.
Παρομοίως έγινε και με την Κατερίνα Παπαδοκωνσταντάκη η οποία ξεκίνησε μεν καλά αλλά απουσίασε από το Ηράκλειο.
Το κενό κάλυψε με ιδιαίτερη επιτυχία η Σοφία Δασκαλάκη. Έμπειρη σκακίστρια, ήρθε στο Ηράκλειο και αγωνίστηκε στις σκακιέρες 5 και 6 κάνοντας 3/3.
Η Ασημένια Χατζηπαναγιώτου αγωνίστηκε επίσης στις σκακιέρες 2, 5 και 6. Δεν βρέθηκε σε καλή φόρμα, έχασε παρτίδες από χαμηλότερα ΕΛΟ, έδωσε όμως δύο κρίσιμους πόντους στην οριακή νίκη επί του ΟΦΣΧ και στην ισοπαλία με τον Λατώ.
Η Χαρά Ντουσάκη, ο Γιάννης Θεοδωρογλάκης, η Βαρβάρα Θεοδωρογλάκη και ο Νίκος Λουκάκης ήταν οι μικροί μας που πήραν τη γεύση των αγώνων. Έδωσαν νίκες, «θυσιάστηκαν» σε ανδρικές και γυναικείες σκακιέρες για το καλό του αγωνιστικού σχεδιασμού και πήραν πολυτιμες εμπειρίες.
Στον ΟΦΣΧ κάθε σύνθεση έμοιαζε με θαύμα. Ο Μάνος Μπαγάκης, ο Απόλλωνας Σημαντηράκης, ο Δημήτρης Λαδάς και ο Δημήτρης Πισσαδάκης έπαιξαν μόνο 1-2 παρτίδες καθώς επαγγελματικοί και οικογενειακοί λόγοι δεν τους επέτρεψαν να ακολουθήσουν την αποστολή στο Ηράκλειο.
Ο Γιάννης Βουλγαράκης έδωσε όλους τους αγώνες, πότε σε ανδρική σκακιέρα και πότε σε εφηβική. Ξεκίνησε μέτρια στα Χανιά αλλά στο Ηράκλειο… αφήνιασε με 3/3! Η πιο σταθερή αξία στον ΟΦΣΧ.
Στον Στέλιο Γρηγοράκη ανατέθηκαν τα δύσκολα. Οι απουσίες σε συνδυασμό με τον κάθε φορά σχεδιασμό τον έστειλαν να δίνει μάχες στην 1η σκακιέρα. Έπαιξε σπουδαίους αγώνες απέναντι σε αντιπάλους πανίσχυρους.
Το ίδιο δύσκολο φορτίο ανατέθηκε στον Αλέξη Αγγελάκη ο οποίος αναγκάστηκε να δίνει μάχες στις ανδρικές σκακιέρες αν και έφηβος. Αποδείχθηκε σκληρό καρύδι και ζεσταίνεται ξανά.
Η αδελφή του Φιλίππα Αγγελάκη, φοιτήτρια πια, έπαιξε σκάκι μετά από 3 χρόνια μόνο και μόνο για να βοηθήσει. Την ευχαριστούμε.
Ο Περικλής Βακάλης και η Αγγελική Μελετάκη προσέφεραν πάντα ως γονείς και διοικητικοί. Όταν κλήθηκαν να καλύψουν και κενά στις σκακιέρες έκατσαν αγόγγυστα.
Η Αθηνά Βακάλη είναι σίγουρα η πιο αποτελεσματική παίκτρια μαζί με τον Βουλγαράκη. Σε μεγάλη φόρμα, έφερε πόντους και σιγουριά.
Η αδελφή της Έλλη Βακάλη ήταν άτυχη γιατί μια ξαφνική ασθένεια την κράτησε στα Χανιά και άφησε κενή την σκακιέρα της στο Ηράκλειο.
Η Χρυσούλα Λουκάκη επίσης μετά από μακρά αποχή άφησε τις διακοπές της για να βοηθήσει στο Ηράκλειο. Έφερε μάλιστα και κρίσιμο πόντο με τον Λατώ και ισοπαλία με τον ΟΦΗ!
Ο Θάνος Σαμπάνης ήταν εξαίρετος. Αν και απείχε κι αυτός για ένα διάστημα, επανήλθε δριμύτερος και αν ασχοληθεί σοβαρά, τον περιμένουν τα καλύτερα.
Γεύση αγώνων πήραν στα Χανιά ο Αντώνης Λάτος και ο Νίκος Γαβαλάκης. Δεν μπόρεσαν όμως να βρίσκονται στο Ηράκλειο.
Συμπερασματικά τα αποτελέσματα στις σκακιέρες ήταν μετριότατα. Το τρίτο κύπελλο του Κύδωνα είναι μικρή παρηγοριά. Κρατάμε μόνο τα θετικά. Πολλοί σκακιστές μας, ιδιαίτερα οι νεαροί πήραν και πάλι κάποιες παρτίδες. Και μόνο η συμμετοχή μας διέσωσε τις ομάδες μας και την επόμενη χρονιά μπορούμε να αισοδοξούμε.

Η αποστολή στο Ηράκλειο είχε μεν δυσκολίες αλλά όλα πήγαν καλά. Οι ενήλικες συνοδοί έκαναν το καλύτερο και οι νεαροί σκακιστές επέδειξαν πνεύμα συνεργασίας, ωριμότητα και ήθος τόσο στο ξενοδοχείο, όσο και στον αγωνιστικό χώρο.