You are here
Home > Διοργανώσεις > Α Εθνική > ΠΟΑ Κρήτης 2022: Ο Κύδωνας δεν τα κατάφερε

ΠΟΑ Κρήτης 2022: Ο Κύδωνας δεν τα κατάφερεΤην Κυριακή 17 Απριλίου τελείωσε το πρωτάθλημα του Προκριματικού Ομίλου Α΄Εθνικής Κρήτης για το 2022. Η τελική φάση έγινε στο ξενοδοχείο Galini Sea View στην Αγία Μαρίνα Χανίων. Πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η ομάδα του Α.Ο. Γαζίου Ηρακλείου. Στις λεπτομέρειες η ομάδα του Κύδωνα έμεινε δεύτερη αν και ισόβαθμη με το Γάζι.

Ο ΑΟ Γαζίου στην απονομή

Πολύ νωρίς φάνηκε ότι ο Κύδωνας και το Γάζι είχαν τις πιο πλήρεις ομάδες. Στην τελευταία αγωνιστική έφτασαν και οι δύο αήττητες. Το Γάζι είχε καλύτερη διαφορά παρτίδων ευνοημένο και από ένα 9,5-0 που είχε με την ομάδα του Λατώ Λασιθίου που στην πρώτη αγωνιστική δεν μπόρεσε να κατέβει και έχασε άνευ αγώνος. Έτσι, στην τελευταία αγωνιστική το πρωτάθλημα θα κατακτούσε όποιος νικούσε το μεταξύ τους παιχνίδι με την ισοπαλία να ευνοεί το Γάζι. Τελικά η πραγματικότητα ήταν πιο ευφάνταστη και ο αγώνας είχε χιτσκοκικό φινάλε με εναλλαγές, εκπλήξεις και πολύωρες παρτίδες με την «μπίλια να κάθεται» στο απευκταίο για τον Κύδωνα 5-5!

Ο Κύδωνας στην απονομή του κυπέλλου της β΄ θέσης

Στην τρίτη θέση του βάθρου η Κάισσα Χανίων που κάθε χρόνο παρουσιάζει αξιόμαχη ομάδα με πολύ καλές αναπτυξιακές σκακιέρες. Ακολούθησε η ομάδα του ΠΟΑ Ατσαλένιου που κάθε χρόνο παρουσιάζεται βελτιωμένη και εδραιώνεται ως ένα από τα καλύτερα σωματεία της Κρήτης.

Η Κάισσα στην απονομή

Στην 5η και στην 6η θέση αντίστοιχα δύο σωματεία με μακρά θητεία στην Α΄εθνική, ο Λατώ Λασιθίου και ο Ο.Α.Χανίων. Και οι δύο ομάδες βρίσκονται σε φάση αναδιοργάνωσης και μπήκαν στο πρωτάθλημα χωρίς πολλές φιλοδοξίες και φανερά κενά στις αναπτυξιακές σκακιέρες. Στην 7η θέση το αδελφό σωματείο του Κύδωνα, ο Όμιλος Φίλων Σκακιού Χανίων. Ο ΟΦΣΧ είναι μια συμμετοχική ομάδα που κατεβαίνει στο πρωτάθλημα με μόνο στόχο να δώσει ευκαιρίες παρτίδων σε μικρούς και μεγάλους. Η απόσυρση του ΟΦΗ 2000 τον κράτησε χωρίς κόπο στην κατηγορία.

Χαρακτηριστικό της καλής παρουσίας του Κύδωνα ήταν το γεγονός ότι παρά τις αλλαγές στις συνθέσεις είχε τέσσερις παίκτες στις απονομές της καλύτερης σκακιέρας. Καλύτρεη 3η σκακιέρα ο Χρήστος Μαρινάκης, καλύτερη 4η σκακιέρα ο Παύλος Παυλίδης, καλύτερη 5η σκακιέρα (γυναικεία) η Κατερίνα Παυλίδου και καλύτερη 6η σκακιέρα (γυναίκες <20 ετών) η Ασημένια Χατζηπαναγιώτου.

Καλύτερες σκακιέρες: Χρήστος Μαρινάκης, Παύλος Παυλίδης, Κατερίνα Παυλίδου, Ασημένια Χατζηπαναγιώτου

Αναλυτικά τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες στον σύνδεσμο ΠΟΑ Κρήτης 2022

Ας δούμε αναλυτικότερα την παρουσία πρώτα του Κύδωνα αλλά και του ΟΦΣΧ.

 

ΚΥΔΩΝ

Στην πρώτη αγωνιστική ο Κύδωνας αντιμετώπισε την Κάισσα. Σε ένα πολύ αμφίρροπο παιχνίδι ο Κύδωνας επικράτησε οριακά με 5,5-4,5. Οι αναπτυξιακές σκακιέρες δεν πήγαν καλά, αλλά οι έμπειροι σκακιστές έπιασαν πολύ καλή απόδοση.

Στο δεύτερο παιχνίδι ο Κύδωνας αντιμετώπισε τον ΟΦΣΧ σε έναν αγώνα με πολλές αλλαγές στις συνθέσεις. Τελικά ο Κύδωνας επικράτησε και πάλι οριακά με 5,5 – 4,5 σε μια εμφύλια αναμέτρηση που έγινε… αιματηρή.

Την 3η αγωνιστική ο Κύδωνας υποδέχθηκε τον Ο.Α.Χ. Σε αυτό τον αγώνα υπήρξε πολύ καλή απόδοση και η νίκη ήρθε με 8-2. Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο το γεγονός ότι στην 5η σκακιέρα βρέθηκαν αντιμέτωπες δύο σκακίστριες της Εθνικής Ελλάδας, η Κατερίνα Παυλίδου για τον Κύδωνα και η Τώνια Χριστοδουλάκη για τον ΟΑΧ.

Στην τελική φάση ο Κύδωνας αντιμετώπισε τον Λατώ και επικράτησε με ευρύ σκορ 7,5-2,5, αν και πολλές παρτίδες ήταν αμφίρροπες.

Για την 5η αγωνιστική ο Π.Ο.Ατσαλένιου είχε σύνθεση με πολλές αλλαγές και ο Κύδωνας νίκησε με 9-1.

Για την τελευταία αγωνιστική τα είπαμε. Το σύμπαν συνωμότησε για να υπάρξει ένα ισόπαλο αποτέλεσμα 5-5. Χαρακτηριστικό το ότι ο Δημήτρης Λαδάς του Κύδωνα δεν κατάφερε να εξασφαλίσει άδεια από την δουλειά του και υπήρξε αλλαγή της τελευταίας στιγμής.

Όλοι οι σκακιστές, μεγάλοι και μικροί έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό.

 • Πρώτον να μνημονεύσουμε τον προπονητή και αρχηγό Γιώργο Μυλωνάκη. Υπερασπίστηκε την 2η σκακιέρα και δεν έχασε κανένα παιχνίδι. Είχε και μεγάλο οργανωτικό βάρος πάνω του καθώς συντόνιζε την προσπάθεια.
Ο Γιώργος Μυλωνάκης, προπονητής, παίκτης, αρχηγός

Για τα αδέλφια Παυλίδη ό,τι και να πούμε θα είναι λίγο. Τρία αδέλφια από την Θεσσαλονίκη με υψηλό επίπεδο σκάκι και αθλητικό ήθος που σπανίζει, εδώ και πολλά χρόνια ενισχύουν τον Κύδωνα.

Τάσος Παυλίδης, Κατερίνα Παυλίδου και Παύλος Παυλίδης με τις φανέλες του Κύδωνα
 • Ο Τάσος Παυλίδης, βασικό στέλεχος της Εθνικής Ενόπλων, πήρε τρεις φορές το αεροπλάνο από την Αθήνα όπου υπηρετεί στην Αστυνομία, εξασφάλισε τις σχετικές άδειες από την υπηρεσία του και κράτησε την πρώτη σκακιέρα.
Τάσος Παυλίδης
 • Η Κατερίνα Παυλίδου παρομοίως. Βασική στην Εθνική γυναικών, με μεγάλη πείρα από παγκόσμια πρωταθλήματα και Ολυμπιάδες, έρχεται αγόγγυστα κάθε φορά που ο Κύδωνας την χρειάζεται. Ήταν η καλύτερη γυναικεία σκακιέρα του πρωταθλήματος. Το δάκρυ της όταν κατάλαβε ότι το 5-5 δεν είναι αρκετό, είναι χαρακτηριστικό της αγάπης της για το σωματείο. Μακάρι την ίδια αγάπη να επιδείκνυαν και οι Χανιώτες…
Κατερίνα Παυλίδου
 • Ο Παύλος Παυλίδης κάνει πρωταθλητισμό και στο βόλεϊ, αλλά είναι αξιόμαχος και στο σκάκι. Επίσης αήττητος, ήταν η καλύτερη 4η σκακιέρα του ΠΟΑ Κρήτης.
Παύλος Παυλίδης
 • Ο Δημήτρης Λαδάς ήταν η χρυσή εσωτερική μεταγραφή. Μέχρι πέρυσι ενίσχυε τον ΟΦΣΧ. Φέτος έπαιξε στην 3η σκακιέρα του Κύδωνα και ήταν σαρωτικός! Κρίμα που δεν μπόρεσε να παίξει στον πιο κρίσιμο αγώνα…
Δημήτρης Λαδάς
 • Η Ασημένια Χατζηπαναγιώτου στην σκακιέρα <20 ετών, αν και «κρύα» από την έλλειψη παρτίδων, ήταν η καλύτερη 6η σκακιέρα του τουρνουά με 4/4. Διέκοψε μάλιστα την κοπιώδη προετοιμασία της για τις πανελλήνιες εξετάσεις για να βοηθήσει.
Ασημένια Χατζηπαναγιώτου
 • Στην 7η η Κατερίνα Παπαδοκωνσταντάκη έκανε ένα πολύ καλό πρωτάθλημα στην <16 αντιμετωπίζοντας δύσκολες αντιπάλους και έφερε πολύ καλά αποτελέσματα. Έδωσε κρίσιμους βαθμούς, ενώ η μοναδική της ήττα δεν κόστισε.
Κατερίνα Παπαδοκωνσταντάκη
 • Ο Χρήστος Μαρινάκης, πρωταθλητής Ελλάδος στο πρόσφατο πανελλήνιο πρωτάθλημα <20 ετών, ήταν πολυεργαλείο. Χρησιμοποιήθηκε εναλλάξ στην 8η και στην 3η σκακιέρα. Δεν έχασε ούτε μία παρτίδα και μάλιστα πήρε και το μετάλλιο της 3ης σκακιέρας! Έδωσε υψηλά δείγματα αγωνιστικού φρονήματος και ήθους.
Χρήστος Μαρινάκης
 • Στην 9η σκακιέρα (<16 ετών) ο Γιάννης Αλειφέρης είχε δύσκολο έργο με ισχυρούς αντιπάλους. Είχε όμως ικανοποιητικό ποσοστό επιτυχίας.
Γιάννης Αλειφέρης

 

 • Στην 10η σκακιέρα ο Νίκος Λουκάκης ξεκίνησε αγχωμένος και δεν έπαιζε σύμφωνα με τις δυνατότητές του. Το καλύτερο όμως το φύλαξε για την τελευταία αγωνιστική με το Γάζι, όπου και έκανε μια θεαματική νίκη.
Νίκος Λουκάκης
 • Η Κατερίνα Αλειφέρη, αν και φέτος δεν προπονείται, όταν κλήθηκε αναπλήρωσε στην 5η και στην 6η σκακιέρα και έκανε 2/2.
Κατερίνα Αλειφέρη
 • Ο Δημήτρης Λάτος, ο μικρότερος της ομάδας έπαιξε δύο παρτίδες για να πάρει τη γεύση των αγώνων. Έκανε όμως το πολύ καλό 1,5/2. Την επόμενη χρονιά θα είναι πολύτιμος.
Δημήτρης Λάτος
 • Η Σοφία Δασκαλάκη ήρθε από την Αθήνα όπου σπουδάζει την κατάλληλη ώρα, όταν η Χατζηπαναγιώτου απουσίαζε και έδωσε μια εύκολη νίκη.
 • Ο Γιάννης Θεοδωρογλάκης  και η Βαρβάρα Θεοδωρογλάκη έπαιξαν για να φορτώσουν εμπειρία και είναι σίγουρο ότι στη συνέχεια θα βοηθήσουν.
Βαρβάρα Θεοδωρογλάκη
Γιάννης Θεοδωρογλάκης

 

 • Παρομοίως και κι ο Νίκος Κνιθάκης πήρε μια γεύση αγώνων για την εμπειρία.
 • Ο Ανδρέας Σηφογιαννάκης κλήθηκε την τελευταία στιγμή για να βοηθήσει, αλλά ήταν «κρύος» και χωρίς αγώνες.

 

ΟΦΣΧ

Ο ΟΦΣΧ έπαιξε με διάφορες συνθέσεις για να δοθεί εμπειρία σε πολλούς, ενώ τις ανδρικές σκακιέρες κάλυψαν κυρίως ερασιτέχνες σκακιστές. Άγγιξε τη νίκη με τον Κύδωνα και κέρδισε αρκετές παρτίδες. Βέβαια οι πάμπολλες αλλαγές στη σύνθεση, οδήγησαν και σε κάποια ασυνεννοησία με αποτέλεσμα ο ΟΦΣΧ να εμφανιστεί ακόμη και με κενές σκακιέρες, κάτι που στο μέλλον θα πρέπει να προσεχτεί.

 • Στους ενήλικες ο Μάνος Μπαγάκης, ο Περικλής Βακάλης, ο Άρης Ανδρουλάκης, ο Στέλιος Γρηγοράκης, η Αγγελική Μελετάκη έπαιξαν για τη χαρά του σκακιού.
Περικλής Βακάλης
Άρης Ανδρουλάκης
Αγγελική Μελετάκη
Στέλιος Γρηγοράκης
 • Ο ανεβασμένος έφηβος Αλέξης Αγγελάκης κλήθηκε να παίξει στις πάνω σκακιέρες και αντιμετώπισε πολύ ισχυρότερους αντιπάλους.
Αλέξης Αγγελάκης
 • Ο Γιάννης Βουλγαράκης είναι αξιέπαινος γιατί διέκοψε κι αυτός το διάβασμά του για τις πανελλήνιες για να ενισχύσει τον ΟΦΣΧ σε τρεις αγώνες. Είχε μάλιστα και καλή απόδοση.
Γιάννης Βουλγαράκης
 • Η έφηβη Αθηνά Βακάλη ήταν και από τις καλύτερες σκακιέρες και είναι για χρόνια μια σταθερή αξία για τον ΟΦΣΧ.
Αθηνά Βακάλη
 • Παρομοίως και η μικρότερη αδελφή της Έλλη Βακάλη έδωσε πόντους και είχε καλή παρουσία. Αν η… οικογενειακή παράδοση δεν ήταν στο πλευρό του ΟΦΣΧ, ίσως η θέση των δύο αδελφών, να ήταν στον Κύδωνα.
Έλλη Βακάλη
 • Ο Θάνος Σαμπάνης με 4,5/6 π. ήταν ο καλύτερος παίκτης του ΟΦΣΧ.  Ο Κύδωνας ίσως τον χρειαστεί σύντομα.
Θάνος Σαμπάνης
 • Η απόδοση της Μυρσίνης Παΐζη ήταν η ευχάριστη έκπληξη του τουρνουά. Η ποιότητα του παιχνιδιού της έχει ανέβει πολύ και φάνηκε όχι μόνο στους αγώνες που νίκησε, αλλά και εκεί που ηττήθηκε.
Μυρσίνη Παΐζη
 • Ο Αριστείδης Μαρινάκης έπαιξε τρεις παρτίδες και στο μέλλον θα παίξει πολλές, γιατί ανεβαίνει συνεχώς.
 • Η Χρυσούλα Λουκάκη, ο Αντώνης Λάτος, ο Νίκος Γαβαλάκης, ο Γιάννης Αρχοντάκης και ο Γιάννης Αποστολάκης έπαιξαν από μία μόνο παρτίδα, όταν χρειάστηκε.

Γενικά η προσπάθεια άφησε μια πικρή γεύση. Η απώλεια της ανόδου στις λεπτομέρειες απογοήτευσε όσους και όσες προσπάθησαν. Από την μία κάποιες ατυχείς συμπτώσεις, από την άλλη κάποια λάθη στον σχεδιασμό δεν άφησαν τον Κύδωνα να σηκώσει το κύπελλο του πρωταθλητή. Όσοι και όσες έπαιξαν, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Έτσι είναι όμως ο αθλητισμός. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το σκάκι, αν και πνευματικό άθλημα, έχει όλα τα χαρακτηριστικά του αθλητισμού. Ο σχεδιασμός, η φόρμα, η ψυχολογία, η σύνθεση, όλα παίζουν τον ρόλο τους. Η σκακιστική οικογένεια του Κύδωνα και του ΟΦΣΧ πρέπει να κοιτάξει μπροστά. Στον Α.Ο. Γαζίου να δώσουμε συγχαρητήρια και να ευχηθούμε μια καλή πορεία στην Α΄Εθνική.

Top