You are here
Home > Ιστορία του σωματείου και τα τμήματα

Ο Αθλητικός Όμιλος Χανίων «Ο ΚΥΔΩΝ» ιδρύθηκε το 1949. Καλλιεργεί σήμερα τα αθλήματα  Στίβου, Άρσης Βαρών, Πετοσφαίρισης, Καλαθοσφαίρισης, Ποδηλασίας, Σκακιού, Ενόργανης και Ακροβατικής Γυμναστικής.

Στόχος του ήταν και είναι να προάγει και να προβάλλει το αθλητικό ταλέντο των παιδιών και ενηλίκων της πόλης των Χανίων και να χαρίσει αθλητικές διακρίσεις στην πόλη και το νομό γενικότερα. Μέσα από αθόρυβη και συστηματική δουλειά πέτυχε και συνεχίζει να επιτυγχάνει το στόχο του σε μεγάλο μέρος αθλημάτων χαρίζοντας συνεχώς διακρίσεις στην πόλη των Χανίων και κάνοντας περήφανους τους συμπολίτες μας.

Ο Α.Ο. Χανίων «Ο ΚΥΔΩΝ» από το 1970 είναι ο οργανωτής των ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΩΝ ΣΤΙΒΟΥ, που διεξήχθησαν για πρώτη φορά το 1936 στη μνήμη του εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου. Το μήνυμα των αγώνων ήταν πάντοτε «Ειρήνη και Φιλία», στενά συνδεδεμένο με την διάθεση των Κρητικών να ζουν αρμονικά και φιλικά.

Ο Κύδωνας κατάφερε να προωθήσει, να βελτιώσει και να δυναμώσει το θεσμό με την πάροδο των χρόνων. Τα «Βενιζέλεια στίβου», αναδείχτηκαν ως ο ιστορικότερος θεσμός στίβου στη χώρα μας. Το 1980 εντάχθηκαν στο διεθνές καλεντάρι με την συμμετοχή πολλών κορυφαίων αθλητών από όλο τον κόσμο. Κορυφαία στιγμή στις διοργανώσεις των Βενιζελείων στίβου, ήταν αυτή κατά την οποία ο ανατολικογερμανός Τίμμερμαν κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στη σφαίρα. Στη συνέχεια οι αγώνες αναβάθμιζαν συνέχεια το επίπεδό τους και ως αποτέλεσμα των κορυφαίων επιδόσεων που σημειώθηκαν στους αγώνες πήραν την πρώτη θέση στη γενική βαθμολογία των Ευρωπαϊκών αθλητικών συναντήσεων ανοιχτού στίβου το 2000 και το 2006 ενώ αρκετές φορές βρέθηκαν σε θέσεις της πρώτης 4αδας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι την τελευταία φορά που ήταν ενταγμένα στο διεθνές καλεντάρι, το 2012, τους αγώνες αναμετέδωσαν σε 27 χώρες σε όλο τον κόσμο μεταφέροντας την εικόνα των Χανίων σε εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλες τις ηπείρους.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η βοήθεια των συνδιοργανωτών των αγώνων και της ΓΓΑ μειώθηκαν τόσο που δεν ήταν δυνατό να παραμείνουν στο διεθνές καλεντάρι. Ο Κύδωνας όμως συνεχίζει να διοργανώνει τους αγώνες με την συμμετοχή κορυφαίων ελλήνων αθλητών διατηρώντας τον θεσμό που έχουν αγαπήσει οι φίλοι του κλασικού αθλητισμού σε όλη την Ελλάδα.

Επίσης, κάθε χρόνο ο Κύδωνας διοργανώνει τα ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΑ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ, με την συμμετοχή των καλύτερων Ελλήνων ποδηλατών-τριών. Σημαντική, είναι τέλος, η διοργάνωση των διασυλλογικών αγώνων στίβου «Μάχη της Κρήτης», που διεξάγονται κάθε χρόνο τον Μάιο.

Επιπλέον πολύ συχνά ο Κύδωνας διοργανώνει διεθνή σκακιστικά τουρνουά και επίσης έχει φιλοξενήσει στα Χανιά αρκετές διοργανώσεις της Ένωσης Μεσογειακών Χωρών (MCA)  στο σκάκι

Αναλυτικότερα:

ΣΤΙΒΟΣ:

Το τμήμα Στίβου είναι το παλαιότερο τμήμα του συλλόγου από την ίδρυσή του το 1949. Όλα τα χρόνια της ιστορίας του ο Α.Ο. Χανίων «Ο Κύδων», υπήρξε από τις κορυφαίες ομάδες στίβου στην Κρήτη και στην Ελλάδα, με πολλούς αθλητές του να συμμετέχουν στις Εθνικές Ομάδες. Την χρυσή δεκαετία 1960-1970 ο κορμός της εθνικής ομάδας Στίβου, αποτελούνταν από αθλητές του Κύδωνα, μεταξύ των οποίων, οι: Βιρβιδάκης Κυριάκος,  Κυτράκης Αντώνης, Χαραλαμπάκης Χρήστος, Νικηφοράκης Νικηφόρος, Σουβλάκης Μανόλης, Φουράκης Ανδρέας, Δημάκης Γιάννης, Λαβούτας Σωτήρης, Φραγκάκης Εμμανουήλ, Μαχαίρας Παρασκευάς Αγγελάκης Εμμανουήλ,  Σφακιανάκης Μιχάλης, Πολυχρονάκης Παύλος, Ξενάκης Στέλιος, Μαζάνης Ανδρέας, Πετρώφ Πέτρος, Μαυριγιαννάκης Γιώργος, Πιπέκης Θεόδωρος και η Καζάκου Ελένη.

Οι επιτυχίες των αθλητών του Κύδωνα στον στίβο, συνεχίζονται και τα τελευταία χρόνια, με σημαντικότερες αναφορές στους Ζαμπετάκη Γιώργο,  Κουτσουκλάκη Μανώλη, Κουτσουκλάκη Κώστα, Πατεράκη Μανώλη, Κώστα Φραντζεσκάκη, Λάμπρο Ανιτσάκη, Μερντανάι Αρντίτ, Μενγκλεμπέη Ιβάν Αλέξανδρο Σταματάκη, Ιάκωβο Χονδράκη, Μανωλεδάκης Γιάννης, Κοντζεδάκη Δημήτρη, Σαριδάκη Ορέστης, Γιακουμάκη Μιχάλη, Τζέλεση Παντελή, Τσουκάτο Βαγγέλη, Bensellam Mohamed και Σταυρίδη Εμμανουέλα. Ιδιαίτερη παράδοση δημιούργησαν οι ομάδες σκυταλοδρομίας του συλλόγου στα 4Χ100 και 4Χ400.

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ:

Το τμήμα Άρσης Βαρών είναι από τα πρώτα που ιδρύθηκαν στον Α.Ο. Χανίων «Ο Κύδων» το 1963 και το 1972 ο Κύδωνας ήταν  ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών.
Οι αθλητές της Άρσης Βαρών έχουν σημειώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Αθλητές του συλλόγου έχουν κερδίσει Πανελλήνια Πρωταθλήματα κι έχουν συμμετάσχει σε Ολυμπιάδες και Μεσογειακούς Αγώνες.

Τρεις αθλητές της Άρσης Βαρών του σωματείου (Στεφανουδάκης Ελευθέριος – Σφακιανάκης Χαράλαμπος – Παναγιωτάκης Γιώργος), έχουν λάβει μέρος σε τέσσερις Ολυμπιάδες (Μονάχου, Μόντρεαλ, Σεούλ, Λος Αντζελες).

Τη δεκαετία 1980-1990 ήταν το πρώτο σωματείο της χώρας στην Άρση Βαρών και κατέκτησε το πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών τέσσερις χρονιές.

Αθλητές του σωματείου που έχουν αγωνιστεί με τις Εθνικές Ομάδες ( από το 1980 – 2000) ήταν οι: Παναγιωτάκης Γιώργος, Στεφανουδάκης Λευτέρης, Σφακιανάκης Χαράλαμπος, Αποστολάκης Χρήστος, Κλωθάκης Νίκος, Ζαμπετάκης Σπύρος, Σαρρής Κων/νος, Μποφίλιας Δημήτρης, Ζουμαδάκης Γιώργος, Τζαμπαζάκης Μιχάλης, Κατσούλης Νεκτάριος, Ταμπακάκης Γιώργος, Καρεφυλάκης Βασίλης, Τζουγκαράκης Μιχάλης, Καλορμάκης Ανδρέας, Μάντακας Πέτρος, Ροκάκης Νίκος, Νταντής Ιωσήφ.

Οι σημαντικότερες πρώτες νίκες των αθλητών μας τα τελευταία χρόνια σημειώθηκαν με τους Μαριανάκης Εμμανουήλ, Γκόγκο Γιώργο, Χατζηϊωάννου Γιώργο και Μερντανάι Ερβιν.

ΜΠΑΣΚΕΤ:

Το τμήμα μπάσκετ του συλλόγου ιδρύθηκε το 1966 με ομάδες Ανδρών και Γυναικών όλων των ηλικιακών κατηγοριών, οι οποίες αγωνίζονταν στα τοπικά Πρωταθλήματα Κρήτης. Τη δεκαετία 1980-1990 αγωνίστηκε επιτυχώς στην Β’ και Γ’ εθνική κατηγορία ανδρών στην καλαθοσφαίρισης.

Το 2004 η ανδρική ομάδα κατέκτησε το πρωτάθλημα και το κύπελλο Κρήτης, με αποτέλεσμα την αγωνιστική περίοδο 2004-05 να αγωνιστεί στην Γ’ εθνική κατηγορία.
Από την επόμενη χρονιά ανέστειλαν την λειτουργία του τα γυναικεία τμήματα του μπάσκετ, ενώ στις κατηγορίες των αγοριών (Ανδρες – Νέοι – Εφηβοι – Παίδες – Παμπαίδες), έχουμε ανελλιπή συμμετοχή στα τοπικά πρωταθλήματα Κρήτης.

ΒΟΛΕΪ:

Το τμήμα Βόλεϊ του Α.Ο. Χανιά «Ο Κύδων» ιδρύθηκε το 1970 και έμελλε να χαρίσει στον σύλλογο και τα Χανιά γενικότερα μια σειρά από διακρίσεις που διάρκεσαν επί σειρά ετών και πανηγυρίστηκαν από τους συμπολίτες μας ενώ έδωσε στον τοπικό αλλά και τον Ελληνικό αθλητισμό γενικότερο μια σειρά από ταλαντούχους παίκτες που πλαισίωσαν και πλαισιώνουν ακόμα τα εθνικά μας συγκροτήματα.

Η ανδρική ομάδα του συλλόγου έφτασε στο ψηλότερο δυνατό σκαλοπάτι αγωνιζόμενη με επιτυχία το 1972 και επί σειρά ετών στην Α΄ Εθνική Κατηγορία Ανδρών.

Η γυναικεία ομάδα του συλλόγου αγωνίστηκε με τη σειρά της επί σειρά ετών στην Β΄ Εθνική Κατηγορία Γυναικών απ’ όπου υποβιβάστηκε το 1997 και έκτοτε πρωταγωνιστεί στο Παγκρήτιο πρωτάθλημα και τα περιφερειακά πρωταθλήματα με ουσιαστικό στόχο την επάνοδό της.

Την αγωνιστική περίοδο 2000 – 2001 ήταν πρωταθλήτρια Κρήτης, πρωταθλήτρια Νήσων και 5η στο Πανελλήνιο Περιφερειακό Πρωτάθλημα ( για άνοδο στη Β΄ ΕΘΝΙΚΗ ).
Την αγωνιστική περίοδο 2001 – 2002 ήταν πρωταθλήτρια Κρήτης, πρωταθλήτρια Νήσων και 4η στο Πανελλήνιο Περιφερειακό Πρωτάθλημα ( για άνοδο στη Β΄ ΕΘΝΙΚΗ ).
Σήμερα, οι ομάδες μας συμμετέχουν σε όλα τα ηλιακά τοπικά πρωταθλήματα Κρήτης (Ανδρών – Γυναικών – Εφήβων – Νεανίδων – Παίδων – Κορασίδων – Παμπαίδων – Παγκορασίδων).

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ:

Το τμήμα ποδηλασίας εντάχθηκε στο σύλλογο το 1978 και από τότε μέχρι σήμερα έχει πολλές και μεγάλες επιτυχίες, τόσο σε πανελλήνιο όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Η δράση του τμήματος είναι αρκετά σημαντική, αφού από την ίδρυση του πολλοί αθλητές και αθλήτριες αναδείχθηκαν Πρωταθλητές Ελλάδος και στελέχωσαν τις Εθνικές ομάδες και στα τρία αγωνίσματα τις ποδηλασίας.- Δημόσιος Δρόμος – Πίστα – Μ.Τ.Β.

Ο Α.Ο. Χανίων «Ο ΚΥΔΩΝ» είναι το ιστορικό σωματείο στην ελληνική ποδηλασία, το οποίο έχει κατακτήσει τα περισσότερα συνεχόμενα  χρυσά μετάλλια στο αγώνισμα τις ομαδικής χρονομέτρησης δρόμου ανδρών και στο αγώνισμα 4000 μ. ομαδικού πουρσουίτ στην πίστα ανδρών.

Επίσης 4 συνεχόμενα χρόνια αναδείχθηκε ως κορυφαίο σωματείο από την γενική ομαδική βαθμολογία τις Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, ανάμεσα σε 100 περίπου σωματεία σε όλη την Ελλάδα. Ήταν πρώτο σωματείο στην Ελλάδα στην γενική βαθμολογία τις παρακάτω χρονολογίες : 1994, 1995, 1996, 1997

Ήταν Πρωταθλητής Ελλάδος σε ομαδικά αγωνίσματα στις παρακάτω χρονολογίες:

Ομαδική χρονομέτρηση δρόμου Ανδρών: 1986, 1987, 1988, 1991, 1992, 1994, 1995, 1996, 1997
Ομαδική χρονομέτρηση Δρόμου Εφήβων: 1983
Ομαδικό πουρσοϊτ 4.000 μ. πίστα Ανδρών: 1985,1987, 1988, 1991, 1992, 1994, 1995, 1996
Ομαδικό Ζευγών Ανδρών: 2005, 2006
Ομάδα Πίστας Παίδων: 2005
Ομαδικό Ζευγών Παίδων: 2006
Ομαδικό Ζευγών Κορασίδων: 2008
Ομάδα Πίστας Κορασίδων: 2009

Όλες αυτές οι επιτυχίες οφείλονται στους κορυφαίους αθλητές : Φαραντάκη Μιχάλη, Λεβεντάκη Γιώργο, Τοράκη Λευτέρη, Φραγκιουδάκη Γιώργο, Παπαδάκη Νίκο,  Διγαλάκη Γιώργο, Λεβεντάκη Μανόλη, Ορφανουδάκη Κώστα, Μεντάκη Μανόλη, Μιχελάκη Δημήτρη, Νταγιάκο Αντώνη, Παπαδημητράκη Αντώνη, Λυραντωνάκη Στέφανο, Γεωργιάδη Θανάση, Μωραϊτάκη Σωτήρη, Σημαντηράκης Βασίλη,   Παπαδερό Δημήτρη,  Καλαϊτζάκη  Γ. Μπαϊλάκη Μ. Φαραντάκη Σ. Παπαδημητράκη Σταύρος, Δασκαλάκη Μανόλη, Μυγιάκη Κώστα, Παπαδερό Αλέξη, Τριγάζη Παναγιώτη, Πενταράκη Ανδρέα, Κανδηλάκη Αντώνη,  Μουντογιαννάκη Βαγγέλη, Χατζάκη Παναγιώτη, Ράντο Χρήστο, Αγριμάκης Μανόλης , Μιχελάκης Δημήτρη, Πετράκη Μανόλη, Τσικουράκης Γιάννης, Καλαϊτζάκης Κώστας , Ορφανουδάκης Μανόλης,  Μυγιάκη Βανέσα, Παπαδερού Ελένη, Ζαχαριουδάκη Χριστιάννα, Μεντάκη Ασπασία, Κιμινουλάκη Μυρτώ, Μπιρμπίλη Δήμητρα, Λεμοντζόγλου Αδαμαντία,  Λεμοντζόγλου Ξανθίπη, Μπαλή Μαριάννα, Μουλακάκη Κατερίνα, Μυλωνάκη Στέλλα, Χατζάκη Γιολάντα, Παπαδερού Ελένη.

ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ:

Στο τμήμα ενόργανης γυμναστικής του Κύδωνα ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 1977. Η ιδιαίτερα σημαντική δουλειά που γίνεται, έχει αναδείξει πολλά νέα ταλέντα που διακρίνονται πανελλαδικά. Οι σημαντικότερες επιτυχίες σημειωθήκαν από το 1998 και μετά με τις αθλήτριες Μπαλωμενάκη Ευθαλία, Φουρνιανάκη Χριστίνα, Πιτσικάλη Μαρία, Ευγενία Μπιτσάκη, Γεωργία Τζουανάκη, Αντώνη Μπιτσάκη, Εκτορα Μαχαιρίδη, Ανδρέα Μιχαϊλοβ και τις ομάδες Παγκορασίδων τα έτη 2001 και 2002. Μέλη της Εθνικής Ομάδας διετέλεσαν οι αθλήτριες Μαρία Πιτσικάλη και Γεωργία Τζουανάκη.

ΣΚΑΚΙ:

Το Σκακιστικό Τμήμα του Κύδωνα, δημιουργήθηκε το 1982, και έχει σημειώσει πολλές και σημαντικές επιτυχίες σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο.
Είναι ο σύλλογος που έχει προσφέρει στον χανιώτικο αθλητισμό (συμπεριλαμβανομένων όλων των αθλημάτων) τις περισσότερες και μεγαλύτερες διακρίσεις, οι οποίες τον έχουν κατατάξει σε έναν από τους μεγαλύτερους συλλόγους σκακιού της Ελλάδος.
Οι κορυφαίες επιτυχίες μας σε ομαδικό επίπεδο είναι:

–    Πρωταθλητής Ελλάδος στην Α΄Εθνική  για έξι χρόνια 2000, 2001, 2002, 2003,2004,2006.
–    Κυπελλούχος Ελλάδος επί πέντε χρόνια 2000, 2001, 2002, 2003, 2006.
–    Πρωταθλητής Ελλάδος Εφήβων δύο χρονιές το 2005 και το 2006.
–    Πρωταθλητής  Ελλάδος Γυναικών το 1997.
–    Πρωταθλητής Ελλάδος Παμπαίδων  το 1996, 1997 και 1998.

Σημαντικές είναι και οι επιτυχίες των αθλητών/τριών του Α.Ο. Κύδων σε ατομικό επίπεδο.

Η μεγαλύτερη επιτυχία ήταν η κατάκτηση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Νεανίδων το 1999 από την  Μαρία Κουβάτσου. Επί πλέον η Μαρία Κουβάτσου κατέκτησε και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Γυναικών το 2000. Επίσης έχουν διατελέσει αθλητές του συλλόγου μας οι πρωταθλητές Ελλάδος, Γιάννης Παπαϊωάννου (1997, 1998, 1999), Στράτος Γρίβα (1983, 1996), Χριστόδουλος Μπανίκας(2000,2001,2002,2003,2004,2005,2008,2009).

Η σκακίστρια μας Κατερίνα Παυλίδου έχει κερδίσει τα ατομικά πρωταθλήματα γυναικών το 2012, 2013 και 2015. Είναι μέλος της Εθνικής γυναικών.
Πολλοί αθλητές/ τριες του συλλόγου μας έχουν διατελέσει βασικά στελέχη των εθνικών μας ομάδων και έχουν λάβει μέρος με τα εθνικά μας χρώματα σε πολλούς διεθνείς αγώνες, πρωταθλήματα και ολυμπιάδες.

Επίσης οι νεαροί αθλητές/τριες του συλλόγου μας έχουν επιτύχει σημαντικές διακρίσεις στα Πανελλήνια Νεανικά Πρωταθλήματα καθώς επίσης και πολύ αξιόλογη παρουσία σε διεθνείς διοργανώσεις.

Διοργανώσεις:

Ο Α.Ο. Κύδων-Σκάκι πρωταγωνιστεί και στον χώρο των διοργανώσεων, έχοντας διοργανώσει 11 Διεθνή Τουρνουά «Μάχη της Κρήτης», αλλά και μεγάλες επίσημες διοργανώσεις, όπως τα Ευρωπαϊκά Κύπελλα Πρωταθλητριών Ομάδων 2001 & 2003, Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Rapid & Blitz 2002.

Επίσης, έχει προσκαλέσει και φέρει στην Κρήτη μεγάλους σκακιστές, όπως ο μεγαλύτερος σκακιστής όλων των εποχών, Γκάρυ Κασπάροβ, η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Γυναικών, Ζου Τσεν, κ.α.
Τέλος, έχει αναλάβει την διοργάνωση, από την Ένωση Μεσογειακών Χώρων (MCA) του Μεσογειακού Πρωταθλήματος Νέων-Νεανίδων U-20, τα έτη 2010, 2011, 2012 και 2013.  Το πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών Μεσογείου το 2014 και το 2017 τα νεανικά ατομικά πρωταθλήματα Μεσογείου.

Top